Smakosze.pl
Warzywa do rosołu według Gessler

canva/jatrax; Pawel Wodzynski/East News

Gessler bije na alarm. Tego nie dodawaj do rosołu, zepsuje jego smak

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dobry rosół uzyskamy, korzystając z prawidłowo dobranych składników. Magda Gessler zdradziła, że jej zdaniem gotowe zestawy włoszczyzny nie powinny się trafiać do tradycyjnej zupie. Dla wielu z nas jej opinia może być zaskakująca. Wyjaśniamy, dlaczego gwiazda odradza drogę na skróty.

Przygotowanie rosołu w każdym domu wygląda nieco inaczej. Dla wielu z nas jednak podstawą jest zakup włoszczyzny. Zdaniem Magdy Gessler dodawanie jej do dania stanowi błąd. Jakie ma argumenty?

Surówka z białej kapusty lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w 1 dodatku

Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Cały sekret tkwi w 1 dodatku

CZYTAJ DALEJ

Jak wybrać warzywa do rosołu? Zapomnijcie o gotowcach

Włoszczyzna dostępna w sklepach zazwyczaj składa się z marchewki, pietruszki, kawałka selera i pora oraz odrobiny kapusty włoskiej i natki pietruszki. Wydawać, by się więc mogło, że mamy wszystko, czego nam potrzeba. Niestety proporcje warzyw są nieodpowiednie.

Gessler podkreśla, że w miksach marchewka zdecydowanie dominuje i nie pozwoli nam na uzyskanie smacznej zupy. Zwyczajnie warzywo przyćmi smakiem pozostałe produkty. Zdaniem restauratorki potrzebujemy 10 pietruszek i marchewek, cztery pory i selery oraz kapusta włoska.

Powyższe zestawienie pokazuje, że marchew rzeczywiście nie jest kluczowa dla smaku rosołu. Czemu więc trafia tak często do gotowej włoszczyzny? Jest tania. Gessler uważa, że cena jest powodem, dla którego jest jej więcej. Podkreśla też, że gotowe tacki z włoszczyzną mogą być okazją do sprzedania warzyw gorszej jakości.

Co dodać do rosołu, by był pełen smaku?

Gwiazda Kuchennych Rewolucji radzi, by poza zachowaniem odpowiednich proporcji jarzyn, nie zapomnieć o cebuli. Opalone w płomieniu palnika warzywo nada drobiowemu specjałowi pięknego złotego koloru. Jeśli nie mamy dostępu do ognia, warto zrumienić składnik na suchej patelni — kluczowe jest właśnie delikatne skarmelizowanie cebuli, które wtedy następuje.

Na naszej stronie podpowiadamy, jakie jeszcze produktu wzbogacą smak rosołu. W tym artykule wyjaśniamy, jakie korzyści ma dodawanie kurkumy. Ten natomiast poświęcony jest roli jabłka w ulubionym wywarze.

Warzywa do rosołu według Gessler nie mogą być gotowcem

canva/papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa pomidorowa

Porady

Kiedy najlepiej dodać przecier do zupy pomidorowej? Właściwy moment ma ogromne znaczenie

Czytaj więcej >
jajko na twardo

Porady

Jajko na twardo możesz ugotować bez wody. Ten trick stał się światowym fenomenem

Czytaj więcej >
boczek

Porady

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

Czytaj więcej >
Okrasa do pierogów jest ważna

Porady

Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów

Czytaj więcej >
Rosół gotujemy bez przykrycia

Porady

Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny

Czytaj więcej >
Katarzyna Bosacka, warzywa

Porady

Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania

Czytaj więcej >