Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy
Przejadły Ci się klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym. Skorzystaj z pomysłu Ewy Wachowicz. Faszerowana kapusta podana w żurku smakuje po prostu obłędnie. Absolutnie każdy będzie chciał dokładkę.
Ewa Wachowicz do przygotowania gołąbków przywiązuje niezwykłą uwagę. Szczególnego wypunktowania wymaga sposób przygotowania ryżu oraz cebuli do farszu. Dzięki temu intensywne w smaku nadzienie idealnie współgra z nowatorskim sosem. Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu.
Przepis na gołąbki w żurku według Ewy Wachowicz
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
400 g wieprzowiny bez kości
400 g ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka żuru
sól
pieprz
Pyszne gołąbki w żurku krok po kroku
Z kapusty na gołąbki usuń zewnętrzne brzydkie liście i zachowaj je na potem. Warzywo włóż do garnka z osoloną wrzącą wodą. Po ok. 30 minutach gotowania z główki zacznij odcinać nożykiem sparzone liście. Z każdego z nich usuń twarde części.
Na patelnię wlej oliwę i wsyp ryż. Gdy składnik się zeszkli, zalej go 3 szklankami wody, posól i gotuj na małym ogniu. Dobrze przygotowany ryż powinien wchłonąć całą wodę i odpowiednio zmięknąć.
Na oddzielną patelnię włóż masło i roztop je. Na tłuszcz wrzuć pokrojoną drobno cebulę. Warzywo usmaż na dużym ogniu na złotobrązowy kolor. Porządnie zrumieniona cebula gwarantuje gołąbkom intensywny smak.
Do usmażonej cebuli dodaj posiekany czosnek. Składniki podsmażaj jeszcze przez chwilę. W międzyczasie mięso oczyść, zmiel i przełóż do dużej miski. Dodaj do niego zawartość obu patelni, a także sól i pieprz, całość starannie wymieszaj.
Na przygotowane wcześniej liście nakładaj porcje farszu. Całość formuj w gołąbki średniej wielkości. Naczynie żaroodporne wyłóż pozostawionymi zewnętrznymi liśćmi i układaj na nich gołąbki ciasno jeden obok drugiego. Na koniec przykryj całość kapuścianymi liśćmi i zalej żurem połączonym ze śmietaną.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Gołąbki wstaw do urządzenia i piecz przez ok. 90 minut. Gotowe danie podawaj polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Na naszej stronie znajdziesz niezawodny przepis na klasyczne gołąbki. Smakowite gołąbki z farszem z ziemniaków stanowią miłą odmianę tego popularnego dania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz