Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć
Gołąbki są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z prostym przepisem babci Reginy przygotujecie doskonałą kapustę faszerowaną mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Koniecznie musicie spróbować — domownicy ją pokochają. Gołąbki przygotujcie od razu na dwa dni, bo doskonale nadają się do odgrzewania.
Sycące i smaczne gołąbki w sosie pomidorowym można przygotować na kilka sposobów. Babcia Regina piecze je w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu wychodzą niesamowicie soczyste i delikatne. Są tak pyszne, że nikt im się nie oprze.
Przepis na znakomite gołąbki od babci Reginy
Składniki:
1 główka białej kapusty o masie do 1,5 kg
3/4 kg wieprzowego mięsa mielonego
200 g suchego ryżu białego
1 większa cebula
1 litr mleka
60 g koncentratu pomidorowego
10-15 g masła
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smaczne gołąbki? Babcia Regina podała świetny przepis
Ryż płuczemy na sicie i gotujemy go pod przykryciem w osolonym wrzątku przez kwadrans. Ilość płynu dobieramy tak, by nad powierzchnią ziaren była 2-centymetrową warstwa wody. Po zakończeniu gotowania nie zdejmujemy pokrywki z garnka przez kolejne 15 minut.
Kapustę pozbawiamy głąba i obgotowujemy w gorącej wodzie, by oddzielić liście. Studzimy je na talerzu. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy ostygnie, łączymy ją z mięsem mielonym i ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz zamykamy w przestudzonych kapuścianych liściach. Najmniejszymi z nich wykładamy naczynie, w którym przyrządzać będziemy gołąbki od babci Reginy. W garnku topimy masło i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy wraz z łyżką cukru. Po około 2 minutach zdejmujemy z ognia i łączymy z mlekiem.
Doprawiamy, a następnie podgrzewamy, aż nieco zgęstnieje. Sosem zalewamy kapuściane sakiewki, a naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 2 godziny. Podajemy na ciepło.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne gołąbki. Polecamy jarską wersję z soczewicą czerwoną i serem fetą. Być może spodoba wam się też patent na gołąbki z ziemniakami i twarogiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gotujesz rosół? Sprawdź, na jakim mięsie najlepiej go przygotować
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama