Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?

20 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kurczak nie musi być podany jedynie na obiad. Mięso z ulubionym sosem i pieczywem będzie smakowało doskonale. Jego podanie ułatwicie sobie, korzystając z patentu z widelcami. Odkąd go odkryłam, częściej sięgam po taki posiłek.
 

Widelec pomoże rozdrobnić kurczaka

Ugotowana pierś kurczaka może zostać pokrojona lub rozdrobniona na jeszcze mniejsze kawałki. Szarpany kurczak świetnie smakuje zarówno w sałatkach, jak i na kanapkach. Jednak ten sposób rozdrabniania zazwyczaj wymaga nieco pracy z naszej strony.

Kiedy dowiedziałam się, że czynność znacznie przyspieszy użycie dwóch widelców, musiałam spróbować. Efekt przerósł moje oczekiwania. Co dokładnie zrobiłam? Opisuję w dalszej części artykułu.

Rozdzielanie kurczaka prostsze.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World
kluski czarne

Młode pokolenie nie pamięta potrawy ze zdjęcia. Dawniej te kluski jadano w co drugim domu

CZYTAJ DALEJ

Szarpanego kurczaka zrobisz ekspresowo

Metoda rozdzielania mięsa na mniejsze kawałeczki jest banalna. Wystarczy w ugotowaną pierś wbić dwa widelce. Pierwszy posłuży nam do przytrzymania filetu w miejscu. Drugim zaś będziemy oddzielali cienkie niteczki od dużej porcji.

Wystarczy co chwila zatapiać sztuciec w mięsie i odciągającym ruchem do siebie odrywać fragmenty. Teraz już od zjedzenia kanapki z pysznym kurczakiem w sosie dzieli nas odsłonie moment, bo trzeba go już tylko połączyć z wybranym dodatkiem. Prawda, że proste?

Jak sos wybrać do szarpanego kurczaka?

Do smakowitych wiórków mięsa idealnie pasuje amerykańskie barbecue. . Możecie też oczywiście zastosować klasyki, czyli ketchup, majonez lub musztardę. Ale jesienią warto poeksperymentować.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kurczaka. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić z niego wyśmienite kotlety gyros — wasza rodzina je pokocha. Być może spodoba wam się też prosty patent na pieczone udka .

Szarpany kurczak na pieczywie.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World
smalczyk od Strzelczyka

Bez bałaganu i w ekspresowym tempie. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

CZYTAJ DALEJ
kolacja

Rozbijam jajko i wlewam je do pomidora. Parę prostych czynności i mam pyszną kolację

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >