Weź słoik i zrób nożem dziurę w nakrętce. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Gotowanie może być jeszcze prostsze dzięki sztuczkom kuchennym. Prosty trik ze słoikiem w roli głównej, który ostatnio znalazłam w Internecie, uratował mój wakacyjny wyjazd. Z jego pomocą bez trudu przygotowałam smaczny posiłek. Gdybym wcześniej go znała, pewnie sporo bym zaoszczędziła.
Słoik i nóż zastąpią inny przedmiot
Podczas letniego pobytu na polu namiotowym zamarzył nam się polski obiad — ze smacznym warzywnym burgerem, ziemniaczkami i soczystą, lekką surówką. W sklepie jednak nie znaleźliśmy gotowca, który nie zawierałby jajecznego majonezu. Mieliśmy za to słoik po zupie, którą sobie przywieźliśmy.
Szybkie przejrzenie Internetu doprowadziło nas do triku, dzięki któremu z naczynia wykonaliśmy prowizoryczną obieraczkę do jarzyn. W pokrywce wycięliśmy niewielki otwór i z jego pomocą pozbawiliśmy marchewki skórki. Obierki też były w jednym miejscu.
Patent sprawdził się nam idealnie, a ja przetestowałam jeszcze jedną prostą modyfikację. Przeczytacie o niej w dalszej części artykułu.
Robię ten obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Wystarczą 3 składniki, rodzina to uwielbiaGotowanie bez użycia tarki będzie możliwe
Jeśli tak jak ja nabierzecie ochoty na warzywny rarytas, nie mając pod ręką niezbędnego sprzętu do jego wykonania, słoik może wam pomóc również w przygotowaniu prostej tarki do jarzyn. Wykonacie ją nawet bez noża kuchennego.
Tym razem w pokrywce naczynia dziurki można zrobić scyzorykiem. Wykonajcie więcej małych otworów w niewielkich odstępach, a uzyskacie prostą tarkę do warzyw. Z jej pomocą bez trudu rozdrobnicie warzywa np. na surówkę. Tak właśnie poradziliśmy sobie na kempingu.
Słoiki ułatwiają gotowanie
Czyste naczynia potrafią znacznie ułatwić przechowywanie większych ilości przygotowanych potraw. Od dawna już gromadzę te większe — np. po kupionych w markecie ogórkach kiszonych — właśnie na wypadek potrzeby zabrania zupy czy dania jednogarnkowego w podróż.
Po ugotowaniu po prostu wlewam gorącą potrawę i zakręcam dokładnie. Wieczko zamyka się szczelnie i po ostudzeniu weki mogą postać w lodówce nawet do trzech tygodni. W ten sposób mogę mieć przy sobie np. taką sycąca pomidorówkę. Teraz do obiadowych opcji dołącza możliwość przygotowania szybkiej surówki z marchewki.
Źródło: YT/Easy Tricks & Hacks