Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej pół szklanki w czasie miksowania. Nigdy nie jadłaś tak miękkiego i delikatnego ciasta
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.02.2023 08:05

Wlej pół szklanki w czasie miksowania. Nigdy nie jadłaś tak miękkiego i delikatnego ciasta

ciasto ucierane
Canva / kaorinne ; Canva / princessdlaf

Goście w drodze, a Ty nie masz dla nich poczęstunku? Postaw na błyskawiczne ciasto ucierane. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik pieczenia, a smak przejdzie najśmielsze oczekiwania. Zamiast margaryny czy masła dodaj do ciasta olej, który nada wypiekowi niezwykłej wilgotności i miękkości.

Do naszego ciasta ucieranego dodaliśmy jabłka, jednak możesz przygotować je także z innymi owocami. Gruszki, czy mrożone śliwki też sprawdzą się doskonale. Niezależnie od dokonanego wyboru ten wypiek wychodzi zawsze cudownie puszysty, miękki i wilgotny.

Całą sztuka przygotowania ciasta ucieranego polega na stopniowym dodawaniu składników do ubitej piany z białek. Mąka w misie ląduje na samym końcu. Aby Twoje ciasto wyszło bez zarzutów pamiętaj o wyjęciu jajek z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do ubijania powinny one mieć temperaturę pokojową.

Przepis na proste i szybkie ciasto ucierane

Składniki:

  • 3 jajka rozmiar L lub 4 rozmiar M

  • 1,5 szklanki mąki tortowej + 2 łyżeczki do jabłek

  • 0,5 szklanki cukru

  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3-4 jabłka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • cukier puder do dekoracji

Ciasto ucierane z jabłkami krok po kroku

Jabłka do ciasta ucieranego obierz i pokrój w większą kostkę. Owoce przełóż do miski, oprósz cynamonem i mąką. Składniki dokładnie wymieszaj.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich oba rodzaje cukru. Kiedy piana będzie gotowa, dołóż do niej także żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Do jaj ubitych z cukrem zacznij powoli wlewać olej. Nie przestawaj mieszać. Na sam koniec do składników ciasta ucieranego przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę delikatnie wymieszaj szpatułką uważając, żeby nie opadła.

Ciasto ucierane przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj przygotowane wcześniej jabłka. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45 minut. Gotowy wypiek przed podaniem ostudź i oprósz cukrem pudrem.

Jeśli lubisz ciasto z jabłkami koniecznie spróbuj słodkiego "salcesonu". Na stole za każdym razem sprawdzi się to pyszne ciasto marchewkowe.

Canva / WaldemarMilz
Canva / WaldemarMilz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: