Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Włóż 2 kostki do chlebaka i poczekaj. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam, efekt powala
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.08.2023 22:34

Włóż 2 kostki do chlebaka i poczekaj. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam, efekt powala

jak przedłużyć świeżość pieczywa
Materiał YouTube z kanału AltomTV

Chleb jest nieodłącznym elementem w wielu polskich domach. Niestety nader szybko zsycha się i pleśnieje. Czy wiesz, jak przedłużyć świeżość pieczywa? Okazuje się, ze jest na to jedna prosta rada metoda. 

Najlepszy trik, jak przedłużyć świeżość pieczywa

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez kanapki. Nici jednak z tych planów, gdy bochenek wyjęty z chlebaka nadaje się do wyrzucenia. Jak przedłużyć świeżość pieczywa w prosty i skuteczny sposób? Do pojemnika z chlebem włóż odrobinę cukru.

Nie ma chyba osoby, która nie uwielbiałaby smaku świeżego pieczywa. Często wystarczy jednak już 1 dzień, aby kupiony przez nas przysmak zrobi się czerstwy i nieapetyczny. Weź cukier w kostkach i połóż go obok chleba czy bułek. Szybko zauważysz piorunującą różnicę w ich świeżości.

Od znajomego cukiernika otrzymałam bezcenną poradę. Dzięki niej mogę raz na zawsze zapomnieć o opadającym serniku

Jak przedłużyć świeżość pieczywa? Kluczem jest właściwe przechowywanie

Istnieją pewne podstawowe zasady odnośnie tego, jak przedłużyć świeżość pieczywa. Należy do nich oczywiście jego właściwe przechowywanie. Nawet najlepszej jakości chleb straci świeżość, gdy będzie trzymany nie tak, jak trzeba.

Idealnym miejscem do trzymania pieczywa jest pojemnik, zwany powszechnie chlebakiem. Powinien być on stosunkowo szczelny, gdyż przepływ powietrza powoduje wysychanie pieczywa. Z drugiej strony nie może być jednak całkowicie szczelny. Wtedy wewnątrz gromadzić się może wilgoć, która spowoduje pojawienie się na wypieku pleśni.

Chleb najlepiej czuje się w miejscu, w którym nie jest narażony na bezpośrednie padanie promieni słonecznych. Dobrze wpłynie na niego także dodatkowe owiniecie w przewiewny materiał, jak lniany woreczek. Istnieją jednak dodatkowe metody na to, jak przedłużyć świeżość pieczywa. Wystarczy, że do pojemnika włożysz dodatkowo kostki cukru.

Jak przechowywać bochenek chleba?

Bochenek chleba najlepiej smakuje od razu po kupieniu. Jest wtedy świeży i mięciutki. Czy można przedłużyć ten stan? To prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Po przyniesieniu do domu chleb jest dobry do jedzenia przez 2, góra 3 dni. Z naszym trikiem możesz rozciągnąć ten czas. Jak przedłużyć świeżość pieczywa? Weź 2 kostki cukru i włóż je do chlebaka.

Czemu dołożenie tego produktu jest sposobem na to, jak wydłużyć świeżość pieczywa? Cukier włożony do pojemnika zadziała jak konserwant. Skutecznie pochłonie wilgoć która sprawiłaby, że chleb narażony by został na spleśnienie. Koniecznie sprawdźcie tę sztuczkę w swoim domu. Ten prosty chleb możesz zrobić swoimi siłami we własnej kuchni. Pamiętaj, że nadmiar zakupionego pieczywa możesz zamrozić, trzymaj się jednak tych zasad.

cukier w kostkach.jpg
Canva / DragonImages