Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna w każdym kęsie wołowina teriyaki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.02.2022 01:00

Obłędna w każdym kęsie wołowina teriyaki

Wołowina teriyaki
canva/alpaksoy

Wołowina teriyaki z brokułem, grzybami mun z woka podana z ryżem to doskonały pomysł na obiad z azjatyckim stylu. Ciemne, soczyste mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny, ciemny i gęsty sos oprószony sezamem to absolutny hit. Poznaj przepis na wyśmienitą wołowinę teriyaki.

Uwielbiam dania z woka, wszystkie składniki smażone na głębokiej, żeliwnej patelni w bardzo wysokiej temperaturze są chrupiące, soczyste i doskonałe w smaku. Wołowina w ciemnym sosie na bazie teriyaki, sosu sojowego, octu ryżowego jest jedną z lepszych wersji czerwonego mięsa w stylu azjatyckim, jakie jadłam. Wołowinę podaj z ryżem ugotowanym na sypko- tu dowiesz się, jak ugotować idealny ryż.

Przed smażeniem dania, przygotuj sobie wszystkie składniki, potrawy z woka smaży się błyskawicznie, produkty musisz mieć więc od ręką. Wołowinę wyjmij z lodówki wcześniej, żeby zagrzała się przed smażeniem, namocz również suszone grzyby mun i zetrzyj na tarce korzeń imbiru. Chili dodawaj do potrawy według uznania.

Jeśli masz ochotę na równie orientalny deser- tu poznasz przepis na Mango Sticky Rice, czyli tajski ryż gotowany na mleku kokosowym z mango, jest przepyszny, lekki i sycący.

Przepis na wołowinę teriyaki

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g wołowiny bez kości

  • 15 g grzybów suszonych mun

  • 2 cebule dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 150 g małych różyczek brokuła (mogą być mrożone)

  • 2 łyżeczki octu ryżowego

  • 8 łyżek sosu teriyaki

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • łyżka cukru brązowego

  • szczypta chili

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • sezam

  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

  • 100 ml wody

  • ryż

Jak zrobić wołowinę teriyaki?

Grzyby mun włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 20-30 minut, żeby zmiękły. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Zetrzyj na tarce imbir, posiekaj cebulę i czosnek, przygotuj brokuł i resztę składników. W woku zagrzej olej, smaż na nim wołowinę obtoczoną mąką na wysokim ogniu, gdy się usmaży, przełóż na talerz. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Do woka wrzuć posiekaną dymkę, czosnek, imbir, chili mielone i smaż, aż warzywa zaczną pachnieć, dodaj brokuły, odcedzone z wody grzyby mun i smaż kolejne 2-3 minuty. Wsyp cukier, sos sojowy, ocet ryżowy, sos teryiaki, wlej wodę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Sos teriyaki

Źródło zdjęcia: canva/grafvision Łyżeczkę mąki wymieszaj z 2 łyżeczkami wody i wlej ją do woka, wymieszaj, dodaj wołowinę, oprósz sezamem i ponownie dokładnie wymieszaj. Podaj z ugotowanym na sypko ryżem.