Wrzuć 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Zwykłe placki ziemniaczane mogą jeszcze zaskoczyć. Wystarczy jeden niepozorny składnik, a smak klasycznego dania będzie obłędny. Chcesz zaskoczyć gości? Koniecznie spróbuj tego przepisu.
Klasyka kuchni polskiej
Nie wszyscy wiedzą, że placki ziemniaczane to rarytas z dawnych lat. Zanim na dobre na naszych stołach zagościło mięso, to właśnie placki królowały w wielu domach. Można powiedzieć, że to klasyk polskiej kuchni chłopskiej.
Co region to inny sposób przyrządzania. W niektórych miejscach placki je się na słodko z dodatkiem cukru. W innych do startych ziemniaków dodaje się cebulkę. Jednak przepis, o którym przeczytasz w dalszej części tekstu, nie każdy zna. Jak podrasować placki ziemniaczane? Sięgnij po chrzan.
Ten szybki obiad z mięsem to hit w moim domu. Nie uwierzysz, w czym obtaczam mielonePlacki ziemniaczane z niezwykłym składnikiem
Jest naprawdę wiele wersji placków ziemniaczanych. Tym razem przepis w wersji wytrawnej. Tych placków nie polecamy jeść z cukrem. Za to dla fanów wersji na słono, będą naprawdę świetną propozycją.
Składniki:
- ziemniaki 1 kg
- cebula biała 1 sztuka
- jajko 2 sztuki
- mąka pszenna 2 łyżki
- bułka tarta klasyczna 2 łyżki
- chrzan tarty 4 łyżki
- soda oczyszczona ½ łyżeczki
- sól ¾ łyżeczki
- pieprz ½ łyżeczki
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków i starcia na tarce razem z cebulą. Całość mieszamy i dodajemy chrzan, jajka, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy przejść do smażenia.
Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jedliście!
Placki ziemniaczane smażymy na oleju lub maśle z obu stron. Kiedy będą dobrze zarumienione, przekładamy na talerz. Z czym podawać tę wersję klasycznej polskiej potrawy? Zdecydowanie nie z cukrem.
Placuszki ziemniaczane z chrzanem najlepiej podawać z gęstą śmietaną i odrobiną szczypiorku. Tak właśnie smakują najlepiej. Jaki wariant placków króluje na waszym stole? Jest naprawdę sporo możliwości.