Weź twaróg i ulubione warzywa. Pyszną zapiekankę na obiad przygotujesz w 40 minut
Zapiekanka z warzywami to zawsze świetny pomysł na obiad. Prosta, szybka, sycąca i lekka błyskawicznie znika z talerzy. Do zapiekanek zwykle dodajemy żółty ser, jak gouda, cheddar, czy parmezan. Często jest to również biała mozzarella. Mało kto wie, że i zwykły twaróg doskonale nadaje się do przygotowania tego typu dań. Smak jest niesamowity.
Zapiekanka warzywna poleca się na obiad
Zapiekanki są jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zwykle zapiekanki przygotowuję z makaronem lub mięsem. Niedawno jednak znalazłam przepis na warzywną propozycję z dodatkiem twarogu. Zapiekanka skradła moje serce.
Zapiekankę z twarogiem i warzywami przygotujesz w zaledwie 40 minut. Wystarczy podgotować jedynie warzywa i połączyć je z resztą składników. Do przygotowania zapiekanki możesz wykorzystać swoje ulubione warzywa, a następnie zapiec je w taki sposób, jak w przepisie.
Krupnik zawsze gotuję na tym mięsie, z nim wychodzi najlepiej. Przepis mam z zeszytu babciZapiekanka warzywna z twarogiem
Składniki:
- 1 brokuł
- średnia marchewka
- czerwona papryka
- garść pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
- 250 gramów półtłustego twarogu
- zioła prowansalskie
- papryka czerwona mielona
- suszony czosnek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 6-7 łyżek wody
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Jak przygotować obiad w 40 minut?
Marchewkę pokrój w cienkie plastry. Paprykę w paski, podziel brokuła, posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć warzywa. Oprósz je przyprawami i smaż przez kilka minut. Następnie wlej wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż nieco zmiękną.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Cebulę przyrumień na oliwie. Gdy warzywa zmiękną przełóż je do miski, dodaj cebulę, pokrojone na pół pomidorki, rozgnieciony widelcem twaróg i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku, a następnie wbij jajko i ponownie połącz składniki.
Nasmaruj oliwą naczynie żaroodporne i wyłóż przygotowane warzywa z serem. Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-30 minut, smacznego!
Polecamy również wyśmienitą, rozgrzewającą zupę. Po obiedzie przygotuj domowe kokosanki. Proste ciasteczka posmakują każdemu.