Z bananów, mąki, kakao i cukru robię na patelni tak pyszne ciasto, że wszyscy chcą więcej. Szybki deser bez pieczenia
Wiele rzeczy w tym przepisie jest dość zaskakujących. Ciasto jest pieczone na patelni, a banany – smażone. Ale prostota tego pomysłu jest urzekająca, podobnie jak słodki efekt.
Ciasto z bananów
Podobno smażenie bananów to pomysł Portugalczyków, dla których ten owoc był częstym wyborem na śniadanie. Z czasem zaczęto do nich dodawać także ciasto i zapewne tak narodził się pomysł na niezwykły deser, który dziś prezentujemy.
Smażenie bananów to metoda, na którą za rzadko zwracamy uwagę. Karmelizowane owoce są pełniejsze w smaku, równie, a może jeszcze bardziej sycące i idealnie nadają się na szybką przekąskę. Można je nawet smażyć na głębokim oleju. My jednak dzisiaj usmażymy banany w karmelu i zrobimy z nich niezwykle szybkie, ale bardzo efektowne ciasto.
Zamiast gołąbków, robię zapiekankę gołąbkową. Zajada się nią cała rodzinaCiasto bananowe z patelni
Podobny przepis można znaleźć na kanale Cooking Kisy, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Szybkie ciasto, które przygotowują tam autorzy, oparte jest o kakao w proszku. My proponujemy dodać rozpuszczoną czekoladę.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 120 g mąki
- 100 ml mleka
- 40 g gorzkiej czekolady
- Łyżka masła
- 50 g białego cukru
- 50 g brązowego cukru
- 50 ml oleju
- Łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ze smażonymi bananami
Banany obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na połówki. Na patelni rozpuszczamy masło, a kiedy będzie gorące, wyrzucamy brązowy cukier i mieszamy, aż rozpuści się na karmel. Kiedy to nastąpi, układamy na patelni połówki bananów. Po minucie wyłączamy palnik.
Do miski wybijamy jajko i ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy olej i mleko i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto, a następnie wlewamy do niego czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Ciasto wylewamy na patelnię ze smażonymi bananami i dopiero włączamy pod nią palnik. Pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest już suche w środku. Kiedy tak się stanie, przerzucamy je z patelni dołem do góry, by ukazać pięknie skarmelizowane banany na wierzchu apetycznego deseru.
Wypróbuj też przepisy na snickersowe wafelki i ciasto ptasie mleczko.