Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z bananów, mąki, kakao i cukru robię na patelni tak pyszne ciasto, że wszyscy chcą więcej. Szybki deser bez pieczenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.02.2024 12:56

Z bananów, mąki, kakao i cukru robię na patelni tak pyszne ciasto, że wszyscy chcą więcej. Szybki deser bez pieczenia

ciasto z bananów
youtube.com/@cookingkisy

Wiele rzeczy w tym przepisie jest dość zaskakujących. Ciasto jest pieczone na patelni, a banany – smażone. Ale prostota tego pomysłu jest urzekająca, podobnie jak słodki efekt.

Ciasto z bananów

Podobno smażenie bananów to pomysł Portugalczyków, dla których ten owoc był częstym wyborem na śniadanie. Z czasem zaczęto do nich dodawać także ciasto i zapewne tak narodził się pomysł na niezwykły deser, który dziś prezentujemy.

Smażenie bananów to metoda, na którą za rzadko zwracamy uwagę. Karmelizowane owoce są pełniejsze w smaku, równie, a może jeszcze bardziej sycące i idealnie nadają się na szybką przekąskę. Można je nawet smażyć na głębokim oleju. My jednak dzisiaj usmażymy banany w karmelu i zrobimy z nich niezwykle szybkie, ale bardzo efektowne ciasto.

ciasto na bananach
youtube.com/@cookingkisy
Zamiast gołąbków, robię zapiekankę gołąbkową. Zajada się nią cała rodzina

Ciasto bananowe z patelni

Podobny przepis można znaleźć na kanale Cooking Kisy, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Szybkie ciasto, które przygotowują tam autorzy, oparte jest o kakao w proszku. My proponujemy dodać rozpuszczoną czekoladę. 

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • Łyżka masła
  • 50 g białego cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 ml oleju
  • Łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ze smażonymi bananami

Banany obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na połówki. Na patelni rozpuszczamy masło, a kiedy będzie gorące, wyrzucamy brązowy cukier i mieszamy, aż rozpuści się na karmel. Kiedy to nastąpi, układamy na patelni połówki bananów. Po minucie wyłączamy palnik.

Do miski wybijamy jajko i ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy olej i mleko i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto, a następnie wlewamy do niego czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Ciasto wylewamy na patelnię ze smażonymi bananami i dopiero włączamy pod nią palnik. Pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest już suche w środku. Kiedy tak się stanie, przerzucamy je z patelni dołem do góry, by ukazać pięknie skarmelizowane banany na wierzchu apetycznego deseru.

Wypróbuj też przepisy na snickersowe wafelki i ciasto ptasie mleczko.

banany smażone w karmelu
youtube.com/@cookingkisy