Z jakich grzybów wychodzi najlepszy sos? Odpowiedź jest tylko jedna. Mamy kapitalny przepis
W sezonie jesiennym grzyby możemy znaleźć w swoich spiżarniach pod każdą postacią. My prezentujemy jeszcze jedną grzybowa odsłonę czyli maślaki w sosie śmietanowym. Tak przygotowane grzyby idealnie komponują się nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Zdziwisz się niebywałą uniwersalnością tej potrawy.
Maślaki są grzybami, które nie za bardzo nadają się do suszenia, za to świetnie się smażą i duszą. To sprawia, że doskonale sprawdzają się jako baza do zup czy sosów. Aksamitne maślaki w sosie śmietanowym pasują do dań mięsnych i rybnych. Możesz podać je z plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do pieczywa. Możliwości są nieograniczone.
Przepis na kremowe maślaki w sosie śmietanowym
Składniki:
-
500 g świeżych maślaków
-
1 duża cebula
-
1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
-
2 łyżki masła
-
1/2 pęczka koperku
-
1 łyżeczka mąki pszennej
-
2 liście laurowe
-
3-4 kulki ziela angielskiego
Jak przygotować uniwersalne maślaki w sosie śmietanowym?
Grzyby do maślaków w sosie śmietanowym oczyść, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki . Następnie pokrojone grzyby włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 20 minut . Ugotowane grzyby odcedź za pomocą sita i przełóż z powrotem do garnka.
Cebulę do maślaków w sosie śmietanowym obierz, pokrój w pióra i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle . Podsmażone warzywo dodaj do garnka z grzybami, dołóż liście laurowe i ziele angielskie . Całość zalej śmietanką i duś na małym ogniu przez ok. pół godziny .
Maślaki w sosie śmietanowym dopraw do smaku solą i pieprzem . Z garnka z sosem odlej pół szklanki płynu, rozmieszaj go z mąką a następnie uzyskaną miksturę wlej z powrotem do grzybów i zostaw całość na gazie do momentu, aż zawartość garnka zgęstnieje. Na koniec do maślaków w sosie śmietanowym dołóż posiekany drobno koperek . Maślaki doskonale nadają się też do marynowania . Sos grzybowy możesz przygotować również bez dodatku śmietany .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada
-
Namaczasz schabowe w mleku? Zapomnij, jest lepszy sposób. W roli głównej uwielbiany napój
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama