Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z rodzinnego domu wyniosłam przepis na kurczaka pieczonego w całości. Zachwalają mnie wszyscy

Z rodzinnego domu wyniosłam przepis na kurczaka pieczonego w całości. Zachwalają mnie wszyscy

Kurczak pieczony w całości
canva/Geo's Gallery

Kurczak pieczony zawsze gościł w moim domu rodzinnym na uroczystych obiadach. Babcia przyrządzała smakowite danie, korzystając z wielu aromatycznych dodatków. Niedawno podzieliła się ze mną swoim przepisem. Musicie go przetestować.
 

Pieczenie kurczaka może być tradycją

Odkąd pamiętam, rodzinne spotkania były okazją do zjedzenia pysznego obiadu. Zawsze pojawiał się na nim kurczak pieczony w całości, przyrządzany przez moją babcię. Choć wydawało mi się, że to skomplikowane danie, przepis ujawnił, że byłam w błędzie.

Gdy babcia wyjaśniła mi, że najważniejsza jest cierpliwości uważne pieczenie, wiedziałam, że będę musiała spróbować. Zebrałam więc składniki i przygotowałam niedzielny obiad dla rodziny. Czytajcie dalej, by poznać szczegóły.

Polewanie kurczaka sokiem z cytryny.jpg
canva/Elena Photo
Ta surówka siostry Anastazji ma status legendy. Robi się ją z niemal zapomnianego warzywa

Przepis na kurczaka pieczonego w całości

Proste i smaczne danie z pieca zachwyci każdego amatora soczystych dań mięsnych. Wyjątkowa mieszanka przypraw sprawia, że kurczak nie tylko piękne pachnie, ale też przyjemnie układa się na języku. Nawet wybredni będą zachwyceni.

Składniki:

  • kurczak o masie około 1,5 kg
  • 250 ml wody
  • 1,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki soli

Lista niezbędnych produktów nie jest bardzo długa, a z zaproponowanymi przyprawami kurczak smakuje znakomicie. Przygotujcie naczynie żaroodporne i koniecznie spróbujcie. Z zamieszczoną poniżej instrukcją wykonania na pewno sobie poradzicie.

Jak zrobić pyszne kurczaka pieczonego? Znam przepis

Wykonanie zaczynam od dokładnego oczyszczenia kurczaka. Mięso polewam olejem, a następnie dokładnie nacieram je wymieszanymi przyprawami w proszku oraz roztartym drobno czosnkiem.

Skrapiam jeszcze wierzch sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Drugi owoc kroję w półplastry. Umieszczam je wewnątrz kurczaka. Mięso przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki przynajmniej na całą noc. W tym czasie przejdzie smakami.

Kolejnego dnia piekę go przez 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W naczyniu, w którym znajduje się mięso, musi być też szklanka wody, a płynem należy je polewać co mniej więcej kwadrans podczas przyrządzania.

Jak podawać kurczaka pieczonego w całości?

Po wyjęciu mięsa z pieca należy jeszcze odczekać 5 minut, przed pokrojeniem go. Dzielimy kurczaka na części i serwujemy je jedzącym wedle preferencji. Do dania świetnie pasują klasyczne dodatki takie jak ziemniaki czy marchewka z groszkiem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dania z pieca. Oprócz kurczaka pieczonego w całości polecamy karkówkę marynowaną. Być może skusi was też pyszna pieczeń z selera — skradnie serca najbardziej wybrednych smakoszy.

Kurczak pieczony w marynacie smakuje każdemu.jpg
canva/Hengki Fernandes