Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio u koleżanki jadłam najlepszą grochówkę. W głowie się nie mieści, czego w niej brakuje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.10.2023 17:27

Ostatnio u koleżanki jadłam najlepszą grochówkę. W głowie się nie mieści, czego w niej brakuje

grochówka
YouTube/@Igorhanusek

Czy są tu smakosze grochówki? Ja uwielbiam jeść tę zupę. Ostatnio miałam okazję skosztować grochówki, która okazała się totalnym kulinarnym zaskoczeniem. Przyrządziła ją moja koleżanka. Jednak do zupy nie dała ważnego produktu, który jest niemal konieczny w grochówce. Mimo to zupa smakowała wyśmienicie.

Grochówka, czyli zupa bez mięsa?

Grochówka smakuje najlepiej jesienią i zimą. Syci, rozgrzewa i dostarcza pysznych wrażeń smakowych. Zwykle gotujemy tę zupę na wywarze mięsnym. Używamy do tego schabu bez kości, żeberek, czy łopatki. 

W grochówce konieczny jest też akcent mięsa z dymnym posmakiem. To on nadaje tej lubianej zupie charakterystycznego smaku i aromatu. Jednak ostatnio koleżanka poczęstowała mnie znakomitą grochówką. Tak dobrej jeszcze nigdy dotąd nie jadłam. Byłam zaskoczona, gdy okazało się, że w grochówce nie ma ani grama mięsa. 

grochówka
Canva/cislander
Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować

Jak ugotować wegańską grochówkę?

Składniki:

  • ½ kg grochu
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 pietruszki
  • ½ dużego selera
  • por
  • sól
  • chili
  • pieprz
  • łyżka majeranku
  • 10 kulek pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Warzywa myjemy i obieramy. Trzemy na tarce seler, marchewkę i pietruszkę. Por kroimy w paseczki. Później będziemy dodawać zieloną część pora, bo gotuje się ona szybciej. Cebule siekamy i podsmażamy. 

Dodajemy do niej białą część pora i starte warzywa. Chwilę wszystko podsmażamy i potem dolewamy wodę tak, by przykryła warzywa. Dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Dzień wcześniej musimy przygotować groch. Płuczemy go i zalewamy, by zmiękł. 

Wegańska grochówka, czyli pyszna zupa

Teraz dodajemy groch do garnka, chili i wszystko gotujemy. Gdy groch będzie miękki, to dodajemy zieloną część pora. Możemy też dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gdy groch będzie już miękki, to dosypujemy majeranek i sól, jeśli potrzeba. 

Wegańska grochówka jest już gotowa do podania. To bardzo smaczna i sycąca zupa. Mimo, że nie ma w niej ani grama mięsa, to wyśmienicie smakuje. Doskonale nas rozgrzeje jesienią i zimą, gdy wrócimy do domu. Pisaliśmy, jak ugotować błyskawiczną grochówkę. Podawaliśmy przepis na grochówkę po mirowsku. 

grochówka
Canva/EyeJoy