Znamy patent Janki na puszyste racuchy. Dzięki 1 dodatkowi zyskują też na smaku i aromacie
Racuchy kojarzą nam się głównie ze smakiem z dzieciństwa. Aby jak najwierniej odtworzyć wspaniałą delikatną konsystencję placuszków, warto dodać do ciasta opakowanie budyniu waniliowego. Ten prosty sposób z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy.
Proszek, z którego przygotowuje się budyń, zawiera dużo skrobi. To właśnie dzięki niej usmażone racuchy są wyjątkowo puszyste. Skrobia bowiem w połączeniu z ciepłem i wilgocią spulchnia ciasto oraz stabilizuje jego konsystencję. Dodatek budyniu do racuchów nadaje im także przyjemnej, waniliowej nuty.
Przepis na przepyszne racuchy budyniowe
Składniki:
1 szklanka tłustego mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
1 opakowanie budyniu waniliowego
1,5 łyżki cukru
15 gramów świeżych drożdży
szczypta soli
olej do smażenia
Jak usmażyć puszyste racuchy z budyniem?
Drożdże do racuchów wkrusz do miseczki. Następnie zalej je szklanką ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu przelej drożdże do większej miski i wsyp do nich pozostałą część mąki. Następnie do ciasta dodaj sól, cynamon i budyń w proszku. Wymieszaj całość do całkowitego połączenia się składników.
Do osobnego naczynia wbij całe jajka. Ubij je mikserem wraz z drugą łyżką cukru. Następnie połącz masę jajeczną z ciastem na racuchy i odstaw przykryte ściereczką na 20 minut.
Odstane ciasto na racuchy smaż na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Gotowe racuchy powinny być rumiane i dobrze wyrośnięte. Osącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj posypane cukrem pudrem. Spróbuj oryginalnych racuchów ze śliwkami. Placuszki możesz przygotować również bez dodatku drożdży.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy
Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki