Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znamy patent Janki na puszyste racuchy. Dzięki 1 dodatkowi zyskują też na smaku i aromacie
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 18.09.2022 18:47

Znamy patent Janki na puszyste racuchy. Dzięki 1 dodatkowi zyskują też na smaku i aromacie

racuchy z budyniem
Canva / Dar1930

Racuchy kojarzą nam się głównie ze smakiem z dzieciństwa. Aby jak najwierniej odtworzyć wspaniałą delikatną konsystencję placuszków, warto dodać do ciasta opakowanie budyniu waniliowego. Ten prosty sposób z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy.

Proszek, z którego przygotowuje się budyń, zawiera dużo skrobi. To właśnie dzięki niej usmażone racuchy są wyjątkowo puszyste. Skrobia bowiem w połączeniu z ciepłem i wilgocią spulchnia ciasto oraz stabilizuje jego konsystencję. Dodatek budyniu do racuchów nadaje im także przyjemnej, waniliowej nuty.

Przepis na przepyszne racuchy budyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka tłustego mleka

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1,5 łyżki cukru

  • 15 gramów świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Jak usmażyć puszyste racuchy z budyniem?

Drożdże do racuchów wkrusz do miseczki. Następnie zalej je szklanką ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie tego czasu przelej drożdże do większej miski i wsyp do nich pozostałą część mąki. Następnie do ciasta dodaj sól, cynamon i budyń w proszku. Wymieszaj całość do całkowitego połączenia się składników.

Do osobnego naczynia wbij całe jajka. Ubij je mikserem wraz z drugą łyżką cukru. Następnie połącz masę jajeczną z ciastem na racuchy i odstaw przykryte ściereczką na 20 minut.

Odstane ciasto na racuchy smaż na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Gotowe racuchy powinny być rumiane i dobrze wyrośnięte. Osącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj posypane cukrem pudrem. Spróbuj oryginalnych racuchów ze śliwkami. Placuszki możesz przygotować również bez dodatku drożdży.

Canva / bhofack2
Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: