Podaję na święta zamiast krokietów. Oszczędzam mnóstwo czasu, a goście są zachwyceni
Zamierzasz przyrządzić krokiety na święta? Zanim przystąpisz do ich przygotowań, poznaj ten przepis. Zrobiony według niego przysmak jest świetną alternatywą dla krokietów i po prostu musi znaleźć się na wigilijnym stole. Wypróbuj recepturę, a rok w rok będziesz przygotowywać z niej to danie.
Krokiety to przeszłość
Choć to krokiety przez lata brylowały na świątecznym stole, okazuje się, że istnieje o wiele lepszy przysmak z kapustą kiszoną w roli głównej. Jest nie tylko smaczny, ale też zdecydowanie prostszy i szybszy w przygotowaniu, a to przecież istotne kwestie w przedświątecznej zawierusze. Zastanawiasz się pewnie, co oni znowu wymyślili i po co w ogóle zastępować krokiety, dlatego już spieszę z wyjaśnieniami.
Z przepisu umieszczonego poniżej zrobisz świąteczne kotleciki, które smakują podobnie jak krokiety, ale pod wieloma względami są o wiele lepsze. W dodatku również pasują do czerwonego barszczu, dzięki czemu odświeżysz nieco tradycyjne, wigilijne menu. Na początku zaproszeni goście będą nieco zdziwieni, że na stole brakuje krokietów, ale kiedy spróbują tego przysmaku, na pewno się w nim zakochają.
Nigdy nie kupuj takiego sera w wiaderku. Sernik wyjdzie do niczegoKapusta i grzyby to podstawa
Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań z dodatkami w postaci kapusty i grzybów. To jedne z najlepszych połączeń, a przez wielu uznane także za tradycyjne. Nic więc dziwnego, że znajdują się one w farszu do uszek, pierogów i krokietów. Świetnie sprawdzą się także jako główne składniki, z których przygotujesz kotlety z poniższego przepisu. Oprócz nich potrzebne będą także inne produkty, które znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Zdjęcia ilustrujące w tekście pochodzą z kanału Saganek, który znajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 250 g kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów namoczonych uprzednio w wodzie
- 1 cebula
- 1 ½ łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka majeranku
- mielona ostra papryka
- mielona wędzonka papryka
- 1 łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- olej
Przepis na kotlety świąteczne
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie rozpuść masło na patelni i zeszklij na nim cebulę. Kiedy będzie gotowa, dodaj drobno posiekaną kapustę oraz wlej wodę po namoczonych grzybach. Wsyp posiekane grzyby. Patelnię przykryj, a składniki duś, do momentu ich zmięknięcia i odparowania wody.
Zawartość patelni przełóż do miski. Wsyp mąkę, ser oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej niewielkie kotlety.
Tym razem na patelni rozgrzej olej i ułóż na nim kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Gotowe podawaj z barszczem, a będą smakowały obłędnie.
Sprawdź także, co dodać do zupy pieczarkowej, aby była jeszcze smaczniejsza oraz dowiedz się, jak przygotować karpia na święta.