Żadne mleko, żadna woda gazowana. Naleśniki na złocistym napoju wychodzą puszyste jak obłok
Naleśniki to jedne z najbardziej ulubionych dań. Cenioną je sobie dorośli, a dzieci też za naleśnikami przepadają. Jak zrobić naleśniki puszyste jak obłok? Tu pomocy staje się napój, który kupimy właściwie w każdym sklepie.
Naleśniki, czyli szybko i smacznie
Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Pasują jako danie dosłownie na każdy posiłek w ciągu dnia. Dzieci uwielbiają je jeść na śniadanie. Często też przyrządzamy je jako danie obiadowe. Naleśniki mogą być też podane jako ciepła i sycąca kolacja.
To uniwersalne danie możemy robić na słodko i słono. Do naleśników pasuje farsz mięsny, warzywny, słodki twarożek, czy owoce. Jednak jak przyrządzić wyjątkowo puszyste naleśniki? Polecamy dodanie do ciasta napoju, który sprawi, że będą puszyste niczym obłok.
Ten owocowy galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Jest zdrowy i przepyszny, mogę go jeść codzienniePiwo do ciasta naleśnikowego? Spróbuj koniecznie!
Naleśniki na piwie to ciekawy pomysł na dodanie naleśnikom wyjątkowej puszystości. Wszystko dzięki bąbelkom obecnym w tym napoju alkoholowym. Naleśniki można też zrobić z dodatkiem piwa wygazowanego, które zostało niedawno otwarte.
Piwo, które dodajemy do ciasta naleśnikowego, sprawia, że ciasto staje się bardzo lekkie, a dzięki temu puszyste i chrupiące. Do tak przygotowanych naleśników pasują pieczarki, szpinak i inne warzywa. Można podaje je też na słodko z dodatkiem gorzkiej czekolady, dżemu z wiśni lub z porzeczki.
Jak przygotować naleśniki na piwie?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka dowolnego piwa
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jeśli wybierzemy jasne piwo, to naleśniki będą miały delikatniejszy smak. Natomiast, gdy dodamy piwo ciemne, to będą miały bardziej wyrazisty smak i aromat. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy piwo i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy.
Dodajemy też sól do ciasta naleśnikowego i rozgrzewamy patelnię. Naleśniki smażymy na gorącym oleju. Chochlą wlewamy ciasto i rozprowadzamy szybko na patelni. Smażymy, aż naleśniki będą miały z dwóch stron złoty kolor. Pisaliśmy o patencie na lekkie naleśniki. Podawaliśmy też przepis Anny Lewandowskiej na naleśniki.
Źródło: haps.pl