Zagotuj z mlekiem i pij jak herbatę. Ten rozgrzewający napój jest niezastąpiony jesienią
Jesień nie zawsze jest złota i piękna. Czasem wiatr, deszcz i chłód sprawiają, że chorujemy. W takiej sytuacji zrób napój, który będzie jak znalazł o tej porze roku. Przyda się tu pewna przyprawa i mleko.
Zadbaj o zdrowie jesienią
Lato mamy już za sobą. Przed nami dużo chłodniejsza jesień i być może mroźna zima. Liczymy na ciepłą i złotą jesień, ale temperatury w końcu zaczną spadać i chłód może dać się nam we znaki. Do tego porywisty wiatr i w mgnieniu oka może nas złapać przeziębienie. Warto zadbać już teraz o swoje zdrowie i odporność.
Jak to zrobić? Zajrzyjmy do kuchennej szafki. Być może tam znajdziemy przyprawę, która pomoże przejść nam przez chłodną jesień i mroźną zimę. Mowa o gałce muszkatołowej, którą w kuchni dodajemy do rozmaitych potraw. Ma nieco gorzki, charakterystyczny smak, który pasuje do mięs i deserów. Teraz z gałki muszkatołowej możemy przyrządzić napój na bazie mleka. Pomoże uchronić się przed przeziębieniem.
Polacy mylą go z pomidorem. Ten "superowoc" obniża ciśnienie i cholesterolGałka muszkatołowa na przeziębienie
Gałka muszkatołowa naszpikowana jest witaminami: A, C, E. Zawiera też magnez, mangan, cynk, żelazo, fosfor i cynk. Przyprawa pełna jest olejków eterycznych i błonnika. Sprawdzi się w przypadku złego samopoczucia podczas infekcji. Gałka muszkatołowa łagodzi kaszel i ból gardła.
Ta przyprawa ma właściwości napotne. Rozgrzewa i łagodzi ból stawów i mięśni. Pomaga też łagodzić objawy obrzęku dróg oddechowych, ułatwia oddychanie i oczyszcza drogi oddechowe ze śluzu. W walce z przeziębieniem przyda się napój, który zrobimy z mleka i gałki muszkatołowej.
Złoty napój na przeziębienie
Mleko z gałką muszkatołową pomoże wrócić do zdrowia. Taki napój jest prosty w przygotowaniu. Do małego garnka wlewamy szklankę mleka. Dokładamy łyżeczkę masła klarowanego i wsypujemy łyżeczką gałki muszkatołowej. Napój zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3 minuty.
Możemy dodać trochę imbiru i miodu. Taki napój możemy też zrobić z użyciem wody. Należy postępować tak samo jak w przypadku mleka. Warto zdać się na ten naturalny i domowy sposób. Jest skuteczny, pomoże zwalczyć chorobę i wrócić do formy. Pisaliśmy o najdroższym grzybie świata, który pojawił się w Polsce. Polecaliśmy jak zrobić herbatę dzięki, której schudniemy.
Źródło: smaker.pl