Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.01.2023 19:41

Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie

pietruszka
Canva / Langan

Pietruszka jest warzywem powszechnie spotykanym w naszych kuchniach. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, jakie bogactwo składników kryje w sobie ten niepozorny produkt. Z pietruszki możemy czerpać niewiarygodne korzyści, zaparzając z niej domową herbatę. Warto w tym celu wykorzystać zarówno korzeń, jak i natkę.

Choć może to być dla niektórych zaskoczeniem, pietruszka zawiera w sobie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Ponadto bogata jest w potas i wapń a także żelazo, magnez, kwas foliowy i miedź. Pomaga przez to podnieść odporność naszego organizmu oraz likwiduje nieświeży oddech.

Herbata z pietruszki odznacza się działaniem moczopędnym, oczyszcza drogi moczowe i pomaga uwolnić organizm od toksyn. Z jej pomocą pozbędziemy się również nadmiaru wody z komórek. Wspomaga też pracę nerek i pęcherza moczowego, będąc naturalnym lekiem na ich infekcje.

Największą, a przy tym kompletnie nieznaną zaletą picia herbaty z pietruszki jest jej działanie przeciwbólowe. Kobiety docenią ten napar w czasie bolesnej menstruacji, a także podczas rekonwalescencji po porodzie. Ponad to herbata ta jest polecana na dolegliwości związane z układem pokarmowym. Dzięki niej problemy z trawieniem mogą odejść w niepamięć.

Przepis na niezwykłą herbatę z pietruszki

Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • 1 pietruszka (korzeń wraz z natką)

  • 1-2 łyżeczki miodu

Jak zaparzyć korzystną dla zdrowia herbatę z pietruszki?

Natkę z pietruszki oddziel od korzenia. Opłucz ją, a następnie posiekaj. Korzeń oczyść, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Następnie przełóż go do niewielkiego garnka.

Korzeń pietruszki zalej 2 szklankami wody. Garnek przykryj i gotuj jego zawartość przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dorzuć posiekaną natkę pietruszki i trzymaj wywar na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.

Herbatę z korzenia i natki pietruszki przecedź na sicie. Napar przelej do szklanek i poczekaj, aż trochę ostygnie. Następnie dodaj do niego miód i wymieszaj go do rozpuszczenia. Tak przygotowana herbata gotowa jest do wypicia. Herbata z liści laurowych ma szereg niezwykłych właściwości. Gorący napój w wersji zimowej skutecznie wzmacnia i rozgrzewa.

Canva / pixelshot
Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: