Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast gołąbków, robię zapiekankę gołąbkową. Zajada się nią cała rodzina
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.02.2024 18:29

Zamiast gołąbków, robię zapiekankę gołąbkową. Zajada się nią cała rodzina

zapiekanka
YouTube/@Sprint Cooking

Jeżeli twój rodzina uwielbia gołąbki, koniecznie zrób tę zapiekankę. Będą zachwycenie. Smakuje jak ulubione danie twojej rodziny, ale robi się je znacznie szybciej. Zrób zapiekankę gołąbkową z przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się. 

Dla fanów gołąbek

Wszyscy smakosze, którzy darzą gołąbki szczególnym uczuciem, pokochają także tę zapiekankę. Składniki są niemal takie same. Różnią się tylko metodą przygotowania.

Przepis odkryłem przez przypadek. Rodzina domagała się, abym zrobił na obiad gołąbki. Postanowiłem zrobić im psikusa i zamiast ich ulubionego dania przygotowałem zapiekankę z przepisu, który znalazłem w Internecie. Byli bardzo niezadowoleni, ale kiedy ją spróbowali, oniemieli z zachwytu. Zapiekankę mogą jeść na okrągło, a gołąbki odeszły w niepamięć. 

gołąbki.jpg
Canva/@anandaBGD

 

Pojechali do sanatorium, na stołówce czekało ich rozczarowanie. Powód zasmuca

Składniki jak na gołąbki

Tak jak wspominałem, skład zapiekanki jest dokładnie taki sam jak gołąbków. Dla pewności, czy masz wszystkie potrzebne składniki, zerknij na listę poniżej. Na niej znajdują się wszystkie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Sprint Cooking, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 główka białej kaputsy
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 100 g śmietany 18 %
  • olej
  • koperek
  • pieprz 
  • sól

Przepis na zapiekankę gołąbkową

Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Kapustę umyj, przekrój na pół, a następnie posiekaj w drobne paski. Przełóż do miski i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw. 

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni ogrzej olej i wsyp na nią cebulę. Na dużych oczkach tarki zetrzyj umytą marchew. Dołóż ją do cebuli i  razem z nią podsmaż do momentu zmięknięcia.

Czerwoną paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj ją do kapusty. Koperek umyj i posiekaj. Dodaj do miski. Wsyp podsmażoną marchew i cebulę. Całość dokładnie wymieszaj

Mięso mielone przełóż do miski. Dołóż ugotowany ryż, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Do prostokątnego naczynia żaroodpornego przełóż połowę warzyw. Ugnieć je, a następnie przykryj warstwą mięsa i ryżu. Ułóż je równomiernie. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa. 

Do miski wlej cassatę, dołóż śmietanę. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę piecz w 200 stopniach przez 90 minut. Po tym czasie wystarczy kroić na kawałki i podawać. Smak taki jak gołąbków tylko w lepszym wydaniu. Sprawdź przepis na zaskakujący farsz do pierogów oraz dowiedz się, czego nie możesz jeść w post

siekanie kapusty.jpg
Canva/@Nedilko