Zamiast gołąbków, robię zapiekankę gołąbkową. Zajada się nią cała rodzina
Jeżeli twój rodzina uwielbia gołąbki, koniecznie zrób tę zapiekankę. Będą zachwycenie. Smakuje jak ulubione danie twojej rodziny, ale robi się je znacznie szybciej. Zrób zapiekankę gołąbkową z przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się.
Dla fanów gołąbek
Wszyscy smakosze, którzy darzą gołąbki szczególnym uczuciem, pokochają także tę zapiekankę. Składniki są niemal takie same. Różnią się tylko metodą przygotowania.
Przepis odkryłem przez przypadek. Rodzina domagała się, abym zrobił na obiad gołąbki. Postanowiłem zrobić im psikusa i zamiast ich ulubionego dania przygotowałem zapiekankę z przepisu, który znalazłem w Internecie. Byli bardzo niezadowoleni, ale kiedy ją spróbowali, oniemieli z zachwytu. Zapiekankę mogą jeść na okrągło, a gołąbki odeszły w niepamięć.
Pojechali do sanatorium, na stołówce czekało ich rozczarowanie. Powód zasmuca
Składniki jak na gołąbki
Tak jak wspominałem, skład zapiekanki jest dokładnie taki sam jak gołąbków. Dla pewności, czy masz wszystkie potrzebne składniki, zerknij na listę poniżej. Na niej znajdują się wszystkie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Sprint Cooking, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 1 główka białej kaputsy
- 100 g ryżu
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 500 ml passaty pomidorowej
- 100 g śmietany 18 %
- olej
- koperek
- pieprz
- sól
Przepis na zapiekankę gołąbkową
Zacznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Kapustę umyj, przekrój na pół, a następnie posiekaj w drobne paski. Przełóż do miski i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni ogrzej olej i wsyp na nią cebulę. Na dużych oczkach tarki zetrzyj umytą marchew. Dołóż ją do cebuli i razem z nią podsmaż do momentu zmięknięcia.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj ją do kapusty. Koperek umyj i posiekaj. Dodaj do miski. Wsyp podsmażoną marchew i cebulę. Całość dokładnie wymieszaj.
Mięso mielone przełóż do miski. Dołóż ugotowany ryż, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Do prostokątnego naczynia żaroodpornego przełóż połowę warzyw. Ugnieć je, a następnie przykryj warstwą mięsa i ryżu. Ułóż je równomiernie. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa.
Do miski wlej cassatę, dołóż śmietanę. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę piecz w 200 stopniach przez 90 minut. Po tym czasie wystarczy kroić na kawałki i podawać. Smak taki jak gołąbków tylko w lepszym wydaniu. Sprawdź przepis na zaskakujący farsz do pierogów oraz dowiedz się, czego nie możesz jeść w post.