To danie jest lepsze niż krokiety. Optymalne na dietę, robi się niemal samo
Czy jadacie krokiety? Ja bardzo je lubię, ale odkąd odkryłam ten przepis, to tylko takie danie przyrządzam. Jest dużo smaczniejsze od tradycyjnych krokietów i robi się je błyskawicznie. Skorzystajcie z mojej receptury i odkryjcie nowy smak.
Krokiety, a może sajgonki?
Krokiety często gościły na moim stole. Zajadała się nimi rodzina i doceniała smak tego dania. Dawało sporo kulinarnych możliwości, bo krokiety robiłam z farszem mięsnym, ale też grzybowym. Jednak którego razu znalazłam przepis na danie, które zastąpiło ulubione krokiety.
Teraz przyrządzam domowe sajgonki z piekarnika. Czarują smakiem mięsa i pieczarek, a sos jest po prostu wyśmienity. Danie rozpływa się w ustach i smakuje całej rodzinie. Oprócz tego sajgonki są proste i szybkie w przygotowaniu. Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.
W tym roku na Wigilię przygotuję takie gołąbki. Z jednym dodatkiem smakują lepiej niż mięsna wersjaJak zrobić domowe sajgonki z piekarnika?
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego vermicelli
- 30 g pieczarek
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 400 g mięsa mielonego z szynki
- kawałek imbiru
- sos sojowy jasny
- sos sojowy ciemny
- papryka słodka
- 2 jajka
- 15 arkuszy papieru ryżowego
- olej do smarowania
Przygotowanie domowych sajgonek zaczynamy od zalania makaronu ryżowego wrzątkiem i odstawieniu na bok. Cebulę siekamy, marchewkę ścieramy na tarce, a pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni. Następnie pokrojone warzywa podsmażamy, dodajemy starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Teraz dodajemy mięso mielone, sosy sojowe i przyprawy. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojony makaron ryżowy, szczypiorek i jajka. Papier ryżowy moczymy przez 10 sekund w letniej wodzie. Następnie nakładamy 2 łyżki farszu i zawijamy jak krokiety. Sajgonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie mogą się ze sobą stykać. Sajgonki i papier smarujemy odrobiną oleju.
Sajgonki z piekarnika czarują orientalnym smakiem
Sajgonki pieczemy w 200 stopniach przez około 12 minut. Nie wyjmujemy ich z piekarnika od razu po upieczeniu. Czekamy 5 minut aż przestygną. Po upływie tego czasu domowe sajgonki są gotowe do podania. Smakują rewelacyjnie i wyczuwa się w nich nutę orientu.
W moim domu to danie stało się prawdziwym kulinarnym hitem i zastąpiło krokiety. Często przyrządzam to danie, bo jest lekkie, smaczne i po prostu rozpływa się w ustach. Polecam każdemu na obiad lub na kolację. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sajgonki z kurczakiem. Radziliśmy jak przyrządzić krokiety pysznym dodatkiem.
Źródło: IG/@przepyszota