Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To danie jest lepsze niż krokiety. Optymalne na dietę, robi się niemal samo

To danie jest lepsze niż krokiety. Optymalne na dietę, robi się niemal samo

sajgonki
IG/@przepyszota, Canva/Vasin Hirunwiwatwong

Czy jadacie krokiety? Ja bardzo je lubię, ale odkąd odkryłam ten przepis, to tylko takie danie przyrządzam. Jest dużo smaczniejsze od tradycyjnych krokietów i robi się je błyskawicznie. Skorzystajcie z mojej receptury i odkryjcie nowy smak.

Krokiety, a może sajgonki?

Krokiety często gościły na moim stole. Zajadała się nimi rodzina i doceniała smak tego dania. Dawało sporo kulinarnych możliwości, bo krokiety robiłam z farszem mięsnym, ale też grzybowym. Jednak którego razu znalazłam przepis na danie, które zastąpiło ulubione krokiety.

Teraz przyrządzam domowe sajgonki z piekarnika. Czarują smakiem mięsa i pieczarek, a sos jest po prostu wyśmienity. Danie rozpływa się w ustach i smakuje całej rodzinie. Oprócz tego sajgonki są proste i szybkie w przygotowaniu. Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni. 

sajgonki
IG/@przepyszota
W tym roku na Wigilię przygotuję takie gołąbki. Z jednym dodatkiem smakują lepiej niż mięsna wersja

Jak zrobić domowe sajgonki z piekarnika?

Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego vermicelli
  • 30 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa mielonego z szynki
  • kawałek imbiru
  • sos sojowy jasny
  • sos sojowy ciemny
  • papryka słodka
  • 2 jajka
  • 15 arkuszy papieru ryżowego
  • olej do smarowania

Przygotowanie domowych sajgonek zaczynamy od zalania makaronu ryżowego wrzątkiem i odstawieniu na bok. Cebulę siekamy, marchewkę ścieramy na tarce, a pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni. Następnie pokrojone warzywa podsmażamy, dodajemy starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Teraz dodajemy mięso mielone, sosy sojowe i przyprawy. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojony makaron ryżowy, szczypiorek i jajka. Papier ryżowy moczymy przez 10 sekund w letniej wodzie. Następnie nakładamy 2 łyżki farszu i zawijamy jak krokiety. Sajgonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie mogą się ze sobą stykać. Sajgonki i papier smarujemy odrobiną oleju. 

Sajgonki z piekarnika czarują orientalnym smakiem

Sajgonki pieczemy w 200 stopniach przez około 12 minut. Nie wyjmujemy ich z piekarnika od razu po upieczeniu. Czekamy 5 minut aż przestygną. Po upływie tego czasu domowe sajgonki są gotowe do podania. Smakują rewelacyjnie i wyczuwa się w nich nutę orientu.

W moim domu to danie stało się prawdziwym kulinarnym hitem i zastąpiło krokiety. Często przyrządzam to danie, bo jest lekkie, smaczne i po prostu rozpływa się w ustach. Polecam każdemu na obiad lub na kolację. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sajgonki z kurczakiem. Radziliśmy jak przyrządzić krokiety pysznym dodatkiem. 

Źródło: IG/@przepyszota