Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
Lepienie pierogów jest przeżytkiem. Na uwielbianą potrawę jest znacznie łatwiejszy i szybszy sposób. Przygotuj ciasto, zawiń w nie farsz i ot, cała robota. Już nigdy nie wrócisz do żmudnego zalepiania każdej sztuki osobno.
Pierogi rolowane to prawdziwy hit
Zrobienie rolowanych pierogów to wielka oszczędność czasu i energii. Odchodzi wycinanie porcji ciasta i faszerowanie go. Teraz cały farsz zawiniesz w ciasto błyskawicznie. Potem wystarczy je jedynie ugotować i poporcjować.
Pierogi rolowane występują w rozmaitych wersjach. Ruskie to tylko jedna z nich. Ten sam patent wykorzystać możesz także do innych rodzajów farszu. Te pierogi są tak proste, że można je przygotowywać niemal codziennie.
Nie wystarczy sama woda. Skuteczne mycie truskawek zapewnią te 2 dodatkiPrzepis na pyszne ruskie pierogi rolowane
Składniki na ciasto:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić ekspresowe pierogi rolowane?
Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, olejem oraz solą. Składniki zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i odstaw pod przykryciem na pół godziny na bok.
Przygotuj farsz do pierogów ruskich. Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do przestudzenia. Rozgnieć je z twarogiem i dodaj do nich podsmażoną, drobno posiekaną cebulkę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz dużą ilością pieprzu.
Odstane ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i uformuj je na kształt prostokąta. Płat ciasta posmaruj farszem, zostawiając dookoła niewielki rant. Całość zawiń w roladę, a brzegi ciasta zwilż zimną wodą, aby dobrze się zlepiło.
Czystą kuchenną ściereczkę zmocz i dobrze wykręć. Zawiń w nią surową roladę. Boki materiału zawiąż kuchenną nicią.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Zawiniątko z roladą włóż do wrzątku i gotuj przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu roladę ostrożnie wyjmij, rozpakuj i pokrój w plastry o grubości ok. 3 centymetrów. Tak przygotowane pierogi rolowane podawaj z okrasą ze skwarek lub cebulki. Sprawdź, jak rolowane pierogi przygotowuje Tomasz Strzelczyk. Farsz do ruskich w wykonaniu Wachowicz to prawdziwy majstersztyk.