Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.06.2023 22:11

Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

rolowanie pierogów
Canva / pixelshot

Lepienie pierogów jest przeżytkiem. Na uwielbianą potrawę jest znacznie łatwiejszy i szybszy sposób. Przygotuj ciasto, zawiń w nie farsz i ot, cała robota. Już nigdy nie wrócisz do żmudnego zalepiania każdej sztuki osobno.

Pierogi rolowane to prawdziwy hit

Zrobienie rolowanych pierogów to wielka oszczędność czasu i energii. Odchodzi wycinanie porcji ciasta i faszerowanie go. Teraz cały farsz zawiniesz w ciasto błyskawicznie. Potem wystarczy je jedynie ugotować i poporcjować.

Pierogi rolowane występują w rozmaitych wersjach. Ruskie to tylko jedna z nich. Ten sam patent wykorzystać możesz także do innych rodzajów farszu. Te pierogi są tak proste, że można je przygotowywać niemal codziennie.

Nie wystarczy sama woda. Skuteczne mycie truskawek zapewnią te 2 dodatki

Przepis na pyszne ruskie pierogi rolowane

Składniki na ciasto:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ekspresowe pierogi rolowane?

Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, olejem oraz solą. Składniki zagnieć na elastyczne, gładkie ciasto. Uformuj je w kulę i odstaw pod przykryciem na pół godziny na bok.

Przygotuj farsz do pierogów ruskich. Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do przestudzenia. Rozgnieć je z twarogiem i dodaj do nich podsmażoną, drobno posiekaną cebulkę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz dużą ilością pieprzu.

Odstane ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i uformuj je na kształt prostokąta. Płat ciasta posmaruj farszem, zostawiając dookoła niewielki rant. Całość zawiń w roladę, a brzegi ciasta zwilż zimną wodą, aby dobrze się zlepiło

Czystą kuchenną ściereczkę zmocz i dobrze wykręć. Zawiń w nią surową roladę. Boki materiału zawiąż kuchenną nicią.

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Zawiniątko z roladą włóż do wrzątku i gotuj przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu roladę ostrożnie wyjmij, rozpakuj i pokrój w plastry o grubości ok. 3 centymetrów. Tak przygotowane pierogi rolowane podawaj z okrasą ze skwarek lub cebulki. Sprawdź, jak rolowane pierogi przygotowuje Tomasz Strzelczyk. Farsz do ruskich w wykonaniu Wachowicz to prawdziwy majstersztyk.

pierogi ruskie.png
Canva / wawritto