Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o ubijaniu piany. Najszybsze leniwe zrobisz przy pomocy widelca
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.06.2023 18:38

Zapomnij o ubijaniu piany. Najszybsze leniwe zrobisz przy pomocy widelca

pierogi leniwe
YouTube/@dietabezdiety, Canva/arfo

Pierogi leniwe niektórzy zjedliby o każdej porze dnia. Są świetne na lekki obiad, wczesną kolację czy podwieczorek. Niektórzy dodają do nich pianę z białek, ale najszybsza wersja zupełnie tego nie wymaga. Dziś prezentujemy Wam przepis na leniwe, które zrobicie jedynie przy pomocy widelca. Łatwiej i szybciej już się nie da. 

Pyszne leniwe, czyli smak dzieciństwa

Pierogi leniwe kojarzą się wielu osobom z beztroską i smakami znanymi z rodzinnego domu. Szybkie pierogi, które robi się z twarogu, rozpływają się w ustach. Są lekkie, słodkie i po prostu pyszne. To lubiane danie obiadowe przygotujesz nawet w 15 minut.

 Do pierogów leniwych będziesz potrzebować kilku naturalnych składników, które być może masz już w swojej lodówce. Swą lekkość leniwe zawdzięczają znikomej ilości mąki. Jednak, żeby jej nie dosypywać, musisz mieć twaróg, z którego nie leje się woda. Nie potrzebujesz też używać miksera. Wystarczy tylko widelec. Dzięki niemu zyskasz super szybkie i pyszne danie. 

Gotowała jajko jak w TikToku. Zakończyło się poparzeniem twarzy

Szybkie leniwe, czyli zapomnij o mikserze

Składniki:

  • 40 dag zwartego twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Jajka wybij do miski i rozkłóć je przy pomocy widelca. Dodaj twaróg i dokładnie rozgnieć go widelcem, jednocześnie mieszając całość z jajkiem. 

Dodaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj, a potem wyrób dłonią w miarę jednolite ciasto. Podziel je na kilka 3-4 części, z każdej uformuj wałek, spłaszcz go i pokój z ukosa na kluski. 

Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty od czasu wypłynięcia. Podawaj polane stopionym masłem lub bułką tartą zrumienioną na maśle. 

Leniwe, jedz na zdrowie

Te leniwe zrobisz błyskawicznie przy użyciu jedynie widelca. Nie potrzebujesz miksera czy trzepaczki do ubicia piany. Nie musisz też wyciągać praski lub tłuczka do rozdrobnienia twarogu. 

Są nie tylko pyszne, ale też wartościowe. Dostarczają bowiem białka, wapnia, fosforu i witamin. Ich kaloryczność zależy od dodatków z jakimi je zaserwujemy. Leniwe z bułką tartą będą bardziej kaloryczne niż te z dodatkiem owoców, czy jogurtu. Jednak leniwe wielu osobom najlepiej smakują właśnie ze śmietaną, cukrem i bułką tartą. Pisaliśmy o leniwych z truskawkami. Podawaliśmy też inne sposoby na leniwe.

leniwe
Canva/Martyna87
Tagi: Pierogi Ser Danie