Anna zdradziła przepis na kulki mocy. Lewandowski podjada je przed treningami
Kulki mocy są smaczną i niezwykle zdrową przekąską. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska, która taką właśnie przegryzkę przygotowuje dla swojego męża Roberta. Energetyczny przysmak doskonale sprawdza się nie tylko przed intensywnymi treningami. Koniecznie spróbujecie.
Szukacie pomysłu na zdrowe i pełne smaku słodkie przekąski? Kulki mocy Anny Lewandowskiej będą idealnym rozwiązaniem. Pełen orzechów i aromatycznych przypraw deser pokochają nawet najbardziej wybredni. Spróbujecie?
Przepis Anny Lewandowskiej na energetyczne kulki mocy
Składniki:
110 g płatków owsianych
110 g płynnego miodu
1 garść daktyli
85 g migdałów bez skórki
4 płaskie łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki białego sezamu
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta cynamonu
szczypta czarnego pieprzu
szczypta kurkumy
szczypta soli
Opcjonalnie:
kakao deserowe
cukier lub słodzik w ilości wedle uznania
Jak przygotować kulki mocy? Patent Lewandowskiej
Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera. Orzechy i sezam możemy wcześniej podprażyć na suchej patelni. Składniki dokładnie blendujemy, by uzyskać kleistą masę.
Zwilżonymi dłońmi formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowaną słodycz można jeść od razu po przygotowaniu.
Kulki warto jednak dodatkowo obtoczyć w kakao zmieszanym ze słodzikiem lub cukrem. Przekąska będzie jeszcze bogatsza w zdrowe składniki odżywcze. Smacznego.
Wskazówka: syrop klonowy lub z agawy będą świetnym zamiennikiem miodu. Użyjcie go, jeśli chcecie przygotować wegańską wersję smakołyku.
Inne przepisy na słodycze znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić domowy budyń. Ten natomiast zdradza prosty patent na lody śmietankowe z trzech składników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycące krokiety bez zawijania. Choć skład zaskakuje, obiad wychodzi przedni
Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik
Źródło: kuchnia.fakt