W każde święta wszyscy zachwalają mój bigos. Cały sekret tkwi w jednym zapomnianym składniku
Czy wiecie, jakie przyprawy do bigosu zapewnią nam najlepszy smak dania? Każda gospodyni domowa ma swój patent, ale jeden aromatyczny dodatek sprawdza się lepiej niż inne. Warto go spróbować.
Jakie przyprawy do bigosu będą strzałem w dziesiątkę?
Bigos w każdym domu przyrządza się trochę inaczej. Jedni stawiają na świeżą kapustę, inni łączą ją z kiszoną. Wielu smakoszy spiera się też o to, czy do dania potrzeby jest dodatek pomidorów. Sposób doprawienia też jest kwestią dyskusyjną.
Niejedna kucharka doprawia potrawę majerankiem lub kminkiem. Nie są to wcale złe wybory, ale istnieje przyprawa, która jeszcze lepiej pasuje do bigosu. Co to takiego? W dalszej części artykułu znajdziecie odpowiedź na to pytanie oraz prosty przepis na kapuściany klasyk.
Wrzuć to do mięsa i ulep kotlety. Najlepsze mielone zrobisz nawet bez bułkiPrzepis na wyśmienity bigos
Idealny na świąteczny — lub po prostu zimowy — obiad bigos przygotujecie z dodatkiem suszonych jagód jałowca. Przyprawy jest bardzo aromatyczna i świetnie podkreśla zarówno smak kapusty, jak i tłustych mięs. Warto się pokusić o takiego wzbogacenie dania.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg białej kapusty
- 150 g wołowiny
- 150 g wieprzowiny
- 600 g kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego
- 3 średnie cebule
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 10 g suszonych grzybów leśnych
- 5 jagód jałowca
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Trochę składników zebrać trzeba, ale ten bigos zachwyci nawet wybrednych. Przygotujcie duży garnek i zabierzcie się do pracy. Z zamieszczoną poniżej instrukcją przygotowanie będzie banalne.
Jak zrobić wybitny bigos? Smak zapewni jałowiec
Przygotowanie kapuścianego smakołyku zaczynam od zalania suszonych grzybów wodą i odstawienia ich na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Świeżą kapustę szatkuję, wrzucam do dużego garnka i zalewam zimną wodą.
Gotuję przez 15 minut od momentu, gdy zawartość naczynia zawrze. Po tym czasie odlewam wodę, a następnie dodaję posiekaną kapustą kiszoną i grzyby wraz z wodą z moczenia.
Wrzucam jeszcze liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Potrawę gotuję na niewielkim w ogniu, w międzyczasie krojąc wszystkie mięsa i obsmażając je na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (1-2 łyżki). Podobnie postępuję z posiekaną cebulą.
Składniki przyrządzane na patelni wrzucam do garnka, od razu po zakończeniu rumienienia. Koncentrat pomidorowy rozprowadzam w szklance wody i całość wlewam do garnka. Bigos gotuję jeszcze około 2 godzin, co jakiś czas mieszając.
Jak podawać bigos przyprawiony jałowcem?
Do dania zawsze pasuje świeże pieczywo. U mnie w domu wybieramy chleb razowy, ale każde inne też się sprawdzi. Wiele osób lubi też zjeść bigos z ziemniakami z wody.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na bigos. Sprawdźcie jak przygotować to danie na bazie dyni — zachwyci nawet sceptyków. Być może też skusi was też przepis na aromatyczny bigos szlachecki.