Znalazłam przepis na zupę „przeciw starości” ojca Grande. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna
Podczas ostatniej wizyty u babci natknęłam się u niej na ciekawą książkę. Pełna była przepisów, choć daleko jej do standardowej książki kucharskiej. Receptury w niej zawarte wyszły spod ręki znanego i cenionego zakonnika, ojca Grande. Wśród nich szczególnie zaciekawiła mnie zupa „przeciw starości”.
Zupa ojca Grande ma niezwykłe właściwości zdrowotne
Ojciec Grande był zakonnikiem Bonifratrów. Zasłynął głównie ze swojej niezwykłej znajomości zielarstwa. Dzięki szerokiej wiedzy, z powodzeniem układał przepisy na proste, ale wartościowe i odżywcze dania. Jednym z nich jest jego pyszna zupa „przeciw starości”.
Książka, którą znalazłam u babci, nosi tytuł „Ojciec Grande – przepisy na zdrowe życie”. Wyszła spod ręki Marzeny i Tadeusza Woźniaków. Przyznacie chyba, ze już sam tytuł zachęca do wnikliwej lektury i wypróbowania zawartych w niej pomysłów kulinarnych. Na razie wypróbowałam prostą zupę i muszę przyznać, że wyszła przepyszna.
Seniorzy kradną, bo nie mają na jedzenie. „Jest to spowodowane dużą inflacją"Przepis na cudowną zupę ojca Grande
Składniki:
- 3 główki cebuli
- 3 marchewki
- ½ korzenia selera
- 3 ziemniaki
- 3 korzenie pietruszki
- szczypta kminku
- sól do smaku
- 2 szklanki zimnej wody
- pełnotłuste mleko do zabielenia
Jak ugotować zupę „przeciw starości” ojca Grande?
Przygotuj wszystkie warzywa na zupę ojca Grande. Marchewki i selera obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki oraz pietruszkę pokrój na drobną kostkę. Składniki przełóż do garnka i zalej zimną wodą.
Zupę wstaw na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj całość, aż warzywa staną się miękkie. Potrawę dopraw do smaku kminkiem oraz solą.
Kiedy zupa jest gotowa, zabiel ją za pomocą pełnotłustego mleka. Zdejmij z ognia i podawaj, póki jest gorąca. Gęsta i apetyczna zupa idealnie będzie smakować także podana na następny dzień po odgrzaniu. Te przepis na zupę idealnie wspomoże walkę ze złym cholesterolem. Na kłopoty z poziomem cukry pomoże główny składnik tej potrawy.