Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zostały Ci resztki ciast po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest genialny patent na ich wykorzystanie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.12.2022 15:23

Zostały Ci resztki ciast po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest genialny patent na ich wykorzystanie

ciasto
Canva / MarkGillow

Po świętach Twoja lodówka pełna jest niedojedzonych ciast? Mamy na to skuteczną radę. Przygotuj z nich pyszne ciasto bajaderkowe. Doprawiony bakaliami i smakowitymi dodatkami deser pokocha cała rodzina.

Do przygotowania domowej bajaderki możesz użyć dowolnych resztek. Sprawdzą się makowce, pierniki oraz babki. Z powodzeniem użyjesz również nieudanego zakalca. To ciasto jest idealnym sposobem na pyszne zagospodarowanie jedzenia.

Przepis na wyśmienite ciasto z resztek innych ciast

Składniki na masę:

  • ok. 1 kg resztek ciast

  • 1 słoiczek owocowej marmolady

  • 1-2 łyżki naturalnego kakao

  • 4-5 łyżek słodzonego kakao

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

  • 1 szklanka mieszanki bakaliowej

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 kostki masła

  • kilka kropel aromatu rumowego

  • 2-3 łyżki czekoladowego kremu na kanapki

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki mleka

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 4 łyżki kakao

  • 1/2 kostki masła

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie herbatników maślanych (100 g)

Jak zrobić pomysłowe ciasto bajaderkowe?

Resztki ciasta pokrusz i wsyp do dużej miski. Dodaj marmoladę, mieszankę bakaliową i wiórki kokosowe. Dołóż też krem czekoladowy, roztopione i ostudzone masło oraz oba rodzaje kakao. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, dolewając do nich stopniowo mleko tak, aby uzyskać gęstą i kleistą masę.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Na spodzie ułóż warstwę maślanych herbatników. Następnie na ciasteczkach rozsmaruj równomiernie przygotowaną masę bajaderkową i włóż całość do lodówki na ok. 45-60 minut.

W międzyczasie przygotuj polewę do ciasta. Mleko wraz z cukrem pudrem włóż do niewielkiego rondelka i podgrzewaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij polewę z ognia i dosyp do niej przesiane kakao. Całość wymieszaj i odstaw na bok, aż polewa zrobi się gęsta.

Schłodzone ciasto polej kakaową polewą. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, aż całość stężeje a wszystkie smaki dobrze się połączą. Po tym czasie deser gotowy jest do podania. Wielbicielom słodyczy polecamy sprawdzony przepis siostry Anastazji na ciasto z kokosem. Orzechowiec bez pieczenia zasmakuje absolutnie każdemu.

Canva / Изображения пользователя Henadzi
Canva / Изображения пользователя Henadzi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: