Zostały Ci resztki ciast po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest genialny patent na ich wykorzystanie
Po świętach Twoja lodówka pełna jest niedojedzonych ciast? Mamy na to skuteczną radę. Przygotuj z nich pyszne ciasto bajaderkowe. Doprawiony bakaliami i smakowitymi dodatkami deser pokocha cała rodzina.
Do przygotowania domowej bajaderki możesz użyć dowolnych resztek. Sprawdzą się makowce, pierniki oraz babki. Z powodzeniem użyjesz również nieudanego zakalca. To ciasto jest idealnym sposobem na pyszne zagospodarowanie jedzenia.
Przepis na wyśmienite ciasto z resztek innych ciast
Składniki na masę:
ok. 1 kg resztek ciast
1 słoiczek owocowej marmolady
1-2 łyżki naturalnego kakao
4-5 łyżek słodzonego kakao
2 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka mieszanki bakaliowej
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
kilka kropel aromatu rumowego
2-3 łyżki czekoladowego kremu na kanapki
Składniki na polewę:
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki kakao
1/2 kostki masła
Dodatkowo:
1 opakowanie herbatników maślanych (100 g)
Jak zrobić pomysłowe ciasto bajaderkowe?
Resztki ciasta pokrusz i wsyp do dużej miski. Dodaj marmoladę, mieszankę bakaliową i wiórki kokosowe. Dołóż też krem czekoladowy, roztopione i ostudzone masło oraz oba rodzaje kakao. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, dolewając do nich stopniowo mleko tak, aby uzyskać gęstą i kleistą masę.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Na spodzie ułóż warstwę maślanych herbatników. Następnie na ciasteczkach rozsmaruj równomiernie przygotowaną masę bajaderkową i włóż całość do lodówki na ok. 45-60 minut.
W międzyczasie przygotuj polewę do ciasta. Mleko wraz z cukrem pudrem włóż do niewielkiego rondelka i podgrzewaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij polewę z ognia i dosyp do niej przesiane kakao. Całość wymieszaj i odstaw na bok, aż polewa zrobi się gęsta.
Schłodzone ciasto polej kakaową polewą. Wierzch udekoruj wiórkami kokosowymi. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, aż całość stężeje a wszystkie smaki dobrze się połączą. Po tym czasie deser gotowy jest do podania. Wielbicielom słodyczy polecamy sprawdzony przepis siostry Anastazji na ciasto z kokosem. Orzechowiec bez pieczenia zasmakuje absolutnie każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad
Kapusta z grochem się nie zmarnuje. Dodaj ją do krokietów, rodzinka oszaleje z radości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama