Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Show-biznes od kuchni > Zrazy to ulubione danie Zenka Martyniuka. Przepis jego żony bije rekordy popularności
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.02.2024 13:42

Zrazy to ulubione danie Zenka Martyniuka. Przepis jego żony bije rekordy popularności

zrazy
Canva/GMVozd, Facebook/ Zenek Martyniuk

Zrazy są daniem, które uwielbiają smakosze. Do nich zalicza się też Zenek Martyniuk, który nie potrafi sobie odmówić tej potrawy. Przepis jego żony stał się już prawdziwym hitem w sieci. 

Zrazy, które uwielbia Zenek Martyniuk

Zrazy słyną z soczystości i znakomitych dodatków. Wielu smakoszy uważa je za idealne danie na obiad. Również Zenek Martyniuk nie potrafi odmówić sobie zrazów. To danie przyrządza dla niego żona Danuta.

Mięciutkie mięso, a w środku podgrzybki i ogórki kiszone to cechy, które wyróżniają ulubione danie Zenka Martyniuka. Gwiazdor disco-polo zajada się tym daniem, a my polecamy przepis, który stał się już hitem sieci. Teraz te zrazy możesz zrobić w swojej kuchni.

zrazy
Canva/uba-foto
Taką sałatkę podaje od lat na Wielkanoc zamiast jarzynowej. Jest hitem w moim domu

Jak zrobić zrazy z przepisu Danuty Martyniuk?

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 2 ogórki kiszone
  • 8 podgrzybków
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • mąka pszenna

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Na każdym plastrze mięsa ułóż plaster boczku, podgrzybki, kawałek ogórka kiszonego i zawiń. Zrazy posyp mąką pszenną, a cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż.

Następnie na patelnię włóż kawałki mięsa, po obsmażeniu dolej wodę, przykryj i duś 30 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Będzie smakowało z ziemniakami lub z kaszą. Pasuje do niego sałatka z czerwonej kapusty. 

Zrazy dla każdego smakosza

Zwykle przygotowanie zrazów zajmuje trochę czasu. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób. Nie będzie to tez czasochłonne. Za to efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Mięso zachwyci soczystością i smacznymi dodatkami.

Polecamy sposób Danuty Martyniuk na pyszne danie obiadowe. Jej mąż uwielbia te zrazy i nie potrafi sobie ich odmówić. Danie zasmakuje też każdemu smakoszowi. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kapustę na obiad z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na szybki obiad z makaronu i kurczaka.

zrazy
Canva/GMVozd

Źródło: kuchnia.wp.pl