Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa fasolowa z boczkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.12.2021 01:00

Zupa fasolowa z boczkiem

Zupa fasolowa z boczkiem
canva/iko636

Zupa fasolowa z boczkiem jest prostą i pożywną zupą, idealną na rodzinny obiad w chłodne dni. Fasolę namocz dzień przed gotowaniem, aby była miękka i smaczna. Zupę ugotuj na warzywach rosołowych, boczku i kiełbasie, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę fasolową z boczkiem.

Fasola biała typu Jaś jest jednym z bardziej pożywnych strączków, ugotujesz z nich zupę, fasolkę po bretońsku, gulasz, potrawkę z pomidorami, a każde danie będzie niezwykle smaczne i sycące. Fasola biała należy jednak do ciężkostrawnych potraw, dlatego też podczas moczenia dodaj do niej kminek, który pozbawi nasiona wzdymających lektyn.

Fasolę mocz w zimnej wodzie z kminkiem przez 6-8 godzin lub zostaw na całą noc, aby zmiękła, była dobrze przyswajalna i nie powodowała wzdęć. Fasolę ugotuj na wywarze warzywnym i smażonym na maśle boczku i kiełbasie, aby zupa miała wyraźny, mięsny smak. Dodaj do niej zioła prowansalskie, papryką słodką i koncentratem pomidorowym i odkryj jej niezwykły aromat.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, rodzinny obiad- tu poznasz przepis na żeberka zapiekane w kiszonej kapuście z boczkiem, idealne na jesienne, rozgrzewające i sycące danie.

Przepis na zupę fasolową z boczkiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 250 g białej fasoli

  • kiełbasa

  • 200 g boczku wędzonego

  • 4 ziemniaki

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • łyżka masła

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • łyżka kminku

  • sól, pieprz

Jak przygotować zupę fasolową z boczkiem?

Fasolę zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na 6-8 godzin lub na całą noc. Następnego dnia odsącz ją z wody, przepłucz i przełóż do większego garnka, zalej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut od momentu zagotowania.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę, dodaj je do gotującej się fasoli, dopraw ziołami, papryką słodką, pieprzem i gotuj 20 minut. W tym czasie przygotuj mięso.

Fasola typu Jaś

Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pokrojoną kiełbasę i boczek i smaż do uzyskania skwarków. Mięso przełóż do wywaru, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aż zupa zacznie gęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem.