Zupa fasolowa z boczkiem

Zupa fasolowa z boczkiem jest prostą i pożywną zupą, idealną na rodzinny obiad w chłodne dni. Fasolę namocz dzień przed gotowaniem, aby była miękka i smaczna. Zupę ugotuj na warzywach rosołowych, boczku i kiełbasie, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę fasolową z boczkiem.
Fasola biała typu Jaś jest jednym z bardziej pożywnych strączków, ugotujesz z nich zupę, fasolkę po bretońsku, gulasz, potrawkę z pomidorami, a każde danie będzie niezwykle smaczne i sycące. Fasola biała należy jednak do ciężkostrawnych potraw, dlatego też podczas moczenia dodaj do niej kminek, który pozbawi nasiona wzdymających lektyn.
Fasolę mocz w zimnej wodzie z kminkiem przez 6-8 godzin lub zostaw na całą noc, aby zmiękła, była dobrze przyswajalna i nie powodowała wzdęć. Fasolę ugotuj na wywarze warzywnym i smażonym na maśle boczku i kiełbasie, aby zupa miała wyraźny, mięsny smak. Dodaj do niej zioła prowansalskie, papryką słodką i koncentratem pomidorowym i odkryj jej niezwykły aromat.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, rodzinny obiad- tu poznasz przepis na żeberka zapiekane w kiszonej kapuście z boczkiem, idealne na jesienne, rozgrzewające i sycące danie.
Przepis na zupę fasolową z boczkiem
Składniki na 4-5 porcji:
250 g białej fasoli
kiełbasa
200 g boczku wędzonego
4 ziemniaki
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżka masła
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
łyżka kminku
sól, pieprz
Jak przygotować zupę fasolową z boczkiem?
Fasolę zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na 6-8 godzin lub na całą noc. Następnego dnia odsącz ją z wody, przepłucz i przełóż do większego garnka, zalej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut od momentu zagotowania.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę, dodaj je do gotującej się fasoli, dopraw ziołami, papryką słodką, pieprzem i gotuj 20 minut. W tym czasie przygotuj mięso.

Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pokrojoną kiełbasę i boczek i smaż do uzyskania skwarków. Mięso przełóż do wywaru, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aż zupa zacznie gęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



































