Zupa krem z soczewicy - przepis na zaskakujący posiłek
Zupa krem z soczewicy, czyli pomysł na sycący obiad
Są szybkie w przygotowaniu, pyszne, a do tego naprawdę sycące. Zupy krem uwielbiają wszyscy zabiegani i ci, którym zależy na ugotowaniu prostego, jednogarnkowego dania. Podstawową cechą zupy krem jest jej gęsta konsystencja, zbliżona do sosu. Tego rodzaju zupy powstają po zmiksowaniu wszystkich zawartych w nich składników. Do najpopularniejszych zup typu krem należą zupa krem z pomidorów, zupa krem z cukinii, zupa krem z brokułów, zupa krem z pora czy zupa krem z soczewicy. Każda z nich ma w swoim składzie warzywa lub rośliny strączkowe, które dostarczają naszym organizmom wielu cennych składników odżywczych. Zupy krem wybornie smakują z nasionami, jogurtem i grzankami. Z takimi dodatkami kremowe zupy mogą stanowić samodzielne danie obiadowe. Sprawdzą się również na kolację na ciepło.
Ugotuj krem z soczewicy – poznaj jej wartości odżywcze
Soczewica to roślina strączkowa występująca m.in. w odmianie zielonej, czerwonej (brązowej), żółtej i czarnej. Jest polecana przede wszystkim wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. To tylko jeden z kilku powodów, dla którego warto ugotować zupę krem z soczewicy. O korzyściach płynących z jedzenia soczewicy można napisać naprawdę wiele. My wymienimy tylko kilka z nich. Po pierwsze, soczewica jest cennym źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit, ma korzystne działanie dla naszego układu pokarmowego, a ponadto obniża cholesterol i chroni organizm przed miażdżycą. Po drugie, zawarty w soczewicy kwas foliowy i potas pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy oraz funkcjonowanie serca i mózgu. Po trzecie, soczewica wspomaga odchudzanie, ponieważ jest sycąca, a zarazem zawiera bardzo mało tłuszczu. Na długo daje uczucie pełnego żołądka, co jest bardzo istotne przy diecie.
Mleko kokosowe w zupie krem z soczewicy? Czemu nie!
Mleko kokosowe to doskonała, wegańska alternatywa dla śmietany i innych produktów z mleka krowiego. Jeśli marzy nam się zabielana zupa krem z soczewicy, polecamy dodać do niej parę łyżek (około pół szklanki) mleka kokosowego. Ta wersja szczególnie spodoba się fanom kuchni azjatyckiej. W połączeniu z imbirem i curry zupa krem z soczewicy nabiera orientalnego, lekko pikantnego smaku i rozgrzewających właściwości. Oprócz tego mleko kokosowe stanowi tłuszczowy dodatek, który podniesie kaloryczność zupy, ale również sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycąca. Warto dodać, że mleko kokosowe obniża cholesterol i korzystnie wpływa na nasz metabolizm.
Przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 średnia marchewka
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego lub rosołu
1 łyżka masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Opłucz soczewicę na sitku pod bieżącą zimną wodą. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz cebulę i pokrój w drobną kosteczkę.W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oleju roślinnego, np. rzepakowego. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż aż do zeszklenia się cebuli.Dodaj startą marchewkę i smaż przez około 5 minut.Po tym czasie dodaj przepłukaną soczewicę. Dodaj również przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Duś całość pod przykryciem przez kolejne 5 minut.Zalej warzywa bulionem lub rosołem. Dodaj łyżeczkę chili, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki kolejny oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj zupę przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną, a soczewica się rozgotuje.Zestaw zupę z ognia i blenderem zmiksuj ją na gładki krem.
Zupę krem z czerwonej soczewicy możesz podać z łyżką śmietany, uprażonymi na patelni pestkami słonecznika i świeżym pieczywem. Dobrym pomysłem będzie również usmażenie grzanek czosnkowych na patelni.