Zupa „nic”. Kultowy przysmak rodem z PRL-u
W czasach PRL-u Polacy nie mieli łatwego dostępu do wielu produktów spożywczych, dlatego dużą popularnością cieszyła się wtedy tak zwana zupa "nic". Jest to słodka gęsta zupa mleczna z jajecznymi kluskami. Poniżej prezentujemy recepturę, dzięki której z łatwością przygotujesz to tradycyjne danie.
Kultowe potrawy wywodzące się z PRL-u do dzisiaj wywołują wśród wielu z nas uczucie nostalgii i tęsknoty do dawnych lat. Jednym ze sposobów na częściowy powrót we wspomnieniach jest przygotowanie klasycznej zupy "nic", nazywanej również "zupą pływające wyspy".
Tradycyjna wersja składa się z mleka, jajek, cukru oraz wanilii, więc bez żadnych problemów można odtworzyć ją w obecnych czasach. Dla dekoracji polecamy posypać wierzch deseru startą czekoladą oraz mielonym cynamonem.
Przepis na zupę "nic"
Składniki:
4 jajka
250 g cukru
szczypta soli
1 l mleka
1 budyń waniliowy
odrobina czekolady
szczypta cynamonu
Oddziel białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli przy pomocy miksera. Następnie dosypuj do niej cukier, cały czas miksując, aż piana stanie się sztywniejsza i błyszcząca. Odstaw ją na bok.
Do szerokiego garnka wlej połowę mleka i postaw go na gazie. Do drugiej połowy mleka wsyp dwie duże łyżki budyniu waniliowego i dokładnie go wymieszaj. Wlej budyń do mleka i zmniejsz ogień, aby mleko delikatnie bulgotało.
Dwiema łyżkami formuj z piany okrągłe pianki i partiami wykładaj je na gotujący się rzadki budyń. Każdą piankę gotuj po 2,5 minuty z każdej strony. Przełóż pianki na talerz, zalej je budyniem, posyp całość startą czekoladą i odrobiną cynamonu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.
Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Gotuję z LEWIATANEM na Youtube
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: straga; wikipedia