Zupa ogórkowa - przepis na ukochane danie wszystkich Polaków
Pochodzenie zupy ogórkowej
Zupa ogórkowa to polskie danie, które zbiera coraz większe grono wielbicieli na całym świecie. Wykorzystanie ogórków, które samemu wyhodowaliśmy, a następnie je ukisiliśmy wzbudza podziw u niejednego smakosza zup. Można ją gotować na bulionie mięsnym lub warzywnym, więc ma swoich wielbicieli zarówno w gronie osób mięsożernych jaki u wegetarian.
Nie od dziś wiadomo, że Polska to kraj w którym królują różnego rodzaju zupy jest to zazwyczaj pierwszy posiłek, który zjadamy po przyjściu do domu. Bardzo wartościowe, bogate w warzywa wywary królują na naszych stołach od zawsze. Rozgrzewające, nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a przy tym starcza ich na dłużej lub na wiele porcji dla łasuchów, którzy uwielbiają dokładki. Przekonaj się o wyjątkowości tej przepysznej, kwaśnej zupy ogórkowej!
Składniki na zupę ogórkową
Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebujesz przede wszystkim kiszonych ogórków! Jeśli posiadasz własne – skorzystaj z nich, jeśli nie, zakup je w pobliskim sklepie warzywnym – najleszpe będą te kwaszone w beczce.
Składniki:
- włoszczyzna pokrojona w paski mrożona- półtorej marchewki- pietruszka cała razem z nacią- pół selera- pół pora- 5 dużych ogórków kiszonych- 6-8 dużych, lub średnich ziemniaków- szklanka ryżu- sól- pieprz- dwie kostki rosołowe- dwie łyżki kwaśnej śmietany do zup
Przygotowanie zupy ogórkowej
Do 5 litrowego garnka nalej wody na około 3/4 jego objętości, pamiętaj, że po dodaniu składników poziom wody wzrośnie, a następnie podczas gotowania, część z niego się wygotuje. Do wody w garnku dodaj odorbinę włoszczyzny mrożonej – ilość zależy od reszty warzyw, które dodasz, najlepiej, aby było to około pół torebki włoszczyzny.Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – nie musi być równa, a następnie dodaj ją do garnka.
Marchew, pietruszkę i seler, obierz i pokrój bardzo drobno, jeśli chcesz możesz też ich część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokrój bardzo cieńko, wszystko wrzuć do garnka i przykryj pokrywką.
Ogórki kiszone pokrój w średniej wielkości kostkę i wrzuć do gotującej się zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj dwie kostki rosołowe oraz szklankę ryżu. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie, a wszystkie smaki się przegryzą. Na koniec dodaj kwaśnej śmietany i gotuj jeszcze przez 5 minut. Opcjonalnie możesz dodać nać pietruszki świeżą lub mrożoną.
Zupa ogórkowa na bulionie mięsnym
Jeśli chcesz przygotować zupę ogórkowym na bulionie mięsnym to przepis dla ciebie!
Składniki:
Poprzednie składniki wzbogać o 4 skrzydełka z kurczaka oraz jedną dużą cebulę i łyżkę masła, a także 3 liście laurowe.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na niej drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Skrzydełka przełóż na patelnie i delikatnie obsmaż, aby tylko przeszły zapachem i smakiem cebuli.Do 5 litrowego garnka nalej wody na około 3/4 objętości, a następnie przełóż do niego podsmażone skrzydełka razem z cebulką i masłem, liście laurowe. Gotuj przez około 10 minut, a potem kolejno postępuj według przepisu powyżej. Gdy zupa już będzie gotowa możesz wyjąć skrzydełka i podawać je do zupy jako tak zwaną wkładkę.
Jeśli używasz bulionu mięsnego, możesz, ale nie musisz rezygnować z dodawania kostek rosołowych, ewentualnie zamiast dwóch dodaj jedną.
Zupa ogórkowa inaczej
Do zupy ogórkowej można również dodać przecieru z ogórków kiszony, jeśli nie chcesz się bawić w ich krojenie, wybierz właśnie ten sposób, coraz częściej spotyka się takie przetwory, więc nie powinieneś mieć problemu z ich znalezieniem, pamiętaj, aby wybierać tylko najlepszej jakości przeciery ogórkowe, ponieważ będą one wtedy bardziej aromatyczne i kwaśne, a taka właśnie powinna być zupa ogórkowa.
Dodatkowo, jeśli nie lubisz, bądź nie możesz zjeść zupy ogórkowej razem ze wszystkimi składnikami, możesz ją zblendować na krem - jest to opcja dla fanów tradycyjnych zup, podana w całkiem nowym wydaniu.