Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa - przepis na ukochane danie wszystkich Polaków
Katarzyna Kaczmarz
Katarzyna Kaczmarz 25.03.2022 22:50

Zupa ogórkowa - przepis na ukochane danie wszystkich Polaków

Zupa ogórkowa
Canva.com

Pochodzenie zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa to polskie danie, które zbiera coraz większe grono wielbicieli na całym świecie. Wykorzystanie ogórków, które samemu wyhodowaliśmy, a następnie je ukisiliśmy wzbudza podziw u niejednego smakosza zup. Można ją gotować na bulionie mięsnym lub warzywnym, więc ma swoich wielbicieli zarówno w gronie osób mięsożernych jaki u wegetarian.

Nie od dziś wiadomo, że Polska to kraj w którym królują różnego rodzaju zupy jest to zazwyczaj pierwszy posiłek, który zjadamy po przyjściu do domu. Bardzo wartościowe, bogate w warzywa wywary królują na naszych stołach od zawsze. Rozgrzewające, nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a przy tym starcza ich na dłużej lub na wiele porcji dla łasuchów, którzy uwielbiają dokładki. Przekonaj się o wyjątkowości tej przepysznej, kwaśnej zupy ogórkowej!

Składniki na zupę ogórkową

Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebujesz przede wszystkim kiszonych ogórków! Jeśli posiadasz własne – skorzystaj z nich, jeśli nie, zakup je w pobliskim sklepie warzywnym – najleszpe będą te kwaszone w beczce.

Składniki:

- włoszczyzna pokrojona w paski mrożona- półtorej marchewki- pietruszka cała razem z nacią- pół selera- pół pora- 5 dużych ogórków kiszonych- 6-8 dużych, lub średnich ziemniaków- szklanka ryżu- sól- pieprz- dwie kostki rosołowe- dwie łyżki kwaśnej śmietany do zup

Przygotowanie zupy ogórkowej

Do 5 litrowego garnka nalej wody na około 3/4 jego objętości, pamiętaj, że po dodaniu składników poziom wody wzrośnie, a następnie podczas gotowania, część z niego się wygotuje. Do wody w garnku dodaj odorbinę włoszczyzny mrożonej – ilość zależy od reszty warzyw, które dodasz, najlepiej, aby było to około pół torebki włoszczyzny.Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – nie musi być równa, a następnie dodaj ją do garnka.

Marchew, pietruszkę i seler, obierz i pokrój bardzo drobno, jeśli chcesz możesz też ich część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokrój bardzo cieńko, wszystko wrzuć do garnka i przykryj pokrywką.

Ogórki kiszone pokrój w średniej wielkości kostkę i wrzuć do gotującej się zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj dwie kostki rosołowe oraz szklankę ryżu. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie, a wszystkie smaki się przegryzą. Na koniec dodaj kwaśnej śmietany i gotuj jeszcze przez 5 minut. Opcjonalnie możesz dodać nać pietruszki świeżą lub mrożoną.

Zupa ogórkowa na bulionie mięsnym

Jeśli chcesz przygotować zupę ogórkowym na bulionie mięsnym to przepis dla ciebie!

Składniki:

Poprzednie składniki wzbogać o 4 skrzydełka z kurczaka oraz jedną dużą cebulę i łyżkę masła, a także 3 liście laurowe.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na niej drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Skrzydełka przełóż na patelnie i delikatnie obsmaż, aby tylko przeszły zapachem i smakiem cebuli.Do 5 litrowego garnka nalej wody na około 3/4 objętości, a następnie przełóż do niego podsmażone skrzydełka razem z cebulką i masłem, liście laurowe. Gotuj przez około 10 minut, a potem kolejno postępuj według przepisu powyżej. Gdy zupa już będzie gotowa możesz wyjąć skrzydełka i podawać je do zupy jako tak zwaną wkładkę.

Jeśli używasz bulionu mięsnego, możesz, ale nie musisz rezygnować z dodawania kostek rosołowych, ewentualnie zamiast dwóch dodaj jedną.

Zupa ogórkowa inaczej

Do zupy ogórkowej można również dodać przecieru z ogórków kiszony, jeśli nie chcesz się bawić w ich krojenie, wybierz właśnie ten sposób, coraz częściej spotyka się takie przetwory, więc nie powinieneś mieć problemu z ich znalezieniem, pamiętaj, aby wybierać tylko najlepszej jakości przeciery ogórkowe, ponieważ będą one wtedy bardziej aromatyczne i kwaśne, a taka właśnie powinna być zupa ogórkowa.

Dodatkowo, jeśli nie lubisz, bądź nie możesz zjeść zupy ogórkowej razem ze wszystkimi składnikami, możesz ją zblendować na krem - jest to opcja dla fanów tradycyjnych zup, podana w całkiem nowym wydaniu.