Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy dodać przecier do zupy pomidorowej?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.03.2021 01:00

Kiedy dodać przecier do zupy pomidorowej?

Zupa pomidorowa będzie jeszcze lepsza
Canva.com / arfo

Zupa pomidorowa jest nie lada smakołykiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgnęłyby po ten kulinarny klasyk. Już teraz przekonaj się jak przygotować perfekcyjną pomidorówkę.

Jak powinna być przygotowywana zupa pomidorowa?

Zupa pomidorowa uchodzi za jedno z najbardziej kultowych dań. Jada się ją na całym świecie. W Polsce przywykliśmy do serwowania jej z dodatkiem makaronu lub ryżu. Klasyczną zupę pomidorową dodatkowo zabielamy śmietaną. Jednak zanim wyląduje ona na naszym stole, konieczne jest jej przyrządzenie.

Ostatnio wspominaliśmy o tym, co możemy zrobić, jeśli nasza zupa pomidorowa okaże się zbyt kwaśna. Dziś przyjrzymy się bliżej kwestii dodawania przecieru. Niektórzy wlewają go do zupy niemal na początku. Warto jednak zrobić to w innym momencie.

Nie od dziś wiadomo, że zupa pomidorowa składa się w znacznej mierze z wywaru, który do złudzenia przypomina swojski rosół. Jego należyte ugotowanie jest kluczowe dla smaku naszego specjału. W związku z tym najlepiej, jeśli przecier pomidorowy dodamy dopiero pod koniec przygotowań. Wówczas wywar będzie bardziej smakowity, a smak pomidorów nie rozmyje się w reszcie składników. Zasada ta dotyczy również koncentratu.

Zupa pomidorowa może być przygotowana na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po wyjątkowy przepis, który pozwoli nam stworzyć wyborne danie. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy poproszą o dokładkę. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 4 skrzydełka z kurczaka

  • 2 litry wody

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • seler

  • por

  • cebula

  • 250 ml przecieru pomidorowego

  • 200 ml śmietany 30%

  • odrobina soli i pieprzu

(Canva.com / fotek)

Zupa pomidorowa w przepysznej odsłonie

Na początku płuczemy skrzydełka w zimnej wodzie. Umieszczamy je w garnku razem z przyprawami. Wszystko zalewamy wodą i podgrzewamy. Wywar powinien cały czas delikatnie pykać. Z powierzchni odławiamy szumowiny.

Mięso gotujemy przez około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Jedną marchewkę kroimy na talarki. Przygotowaną włoszczyznę wkładamy do garnka. Cebulę dzielimy na pół i opalamy. Za sprawą tego zabiegu zupa pomidorowa zyska wyjątkowy smak. Warto ją również wzbogacić o dwa ząbki czosnku.

Jeśli chcemy przygotować zupę pomidorową bez mięsa, wówczas warto wykorzystać więcej warzyw. Zwłaszcza selera, pora i cebuli. W takiej sytuacji dobrze sprawdzi się również dodatek w postaci kurkumy. Dzięki niej zupa pomidorowa bez mięsa będzie jeszcze lepsza.

Po dodaniu warzyw gotujemy zupę przez co najmniej kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie do gry dołączy przecier pomidorowy. Warto dodawać go stopniowo i sprawdzać smak wywaru. Dzięki temu zupa pomidorowa nie powinna wyjść zbyt kwaśna.  

Śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie kilkoma łyżkami gorącej zupy. Najlepiej zrobić to w osobnym garnuszku i na bieżąco podgrzewać. Mieszankę wlewamy do naszego dania. Zupa pomidorowa powinna być serwowana z ryżem lub makaronem. Nie zaszkodzi sięgnąć po jeszcze inny dodatek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij przepis; Kafeteria

Zapraszamy na nasz Instagram