Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa z papryką
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.10.2021 02:00

Zupa pomidorowa z papryką

Zupa pomidorowa z papryką
canva/Yuliya Furman

Zupa pomidorowa z papryką to prosty pomysł na pyszny i sycący obiad lub kolację. Pieczona papryka, pomidory i cebula z suszonymi ziołami to świetna baza na doskonały krem jak z restauracji. Poznaj przepis na rewelacyjną zupę-krem z pomidorów.

Zupa pomidorowa z papryką przygotowana z pieczonych warzyw ma zupełnie inny, wyjątkowy smak i aromat. Jest wprost idealna na pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny. Warzywa skropione oliwą i oprószone ziołami przeniosą Cię w kulinarną podróż po słonecznej Italii.

Zupę pomidorową przygotowuję w formie gęstego kremu. Zupę podaję ze świeżą bazylią, chlebkiem czosnkowym lub grzankami. Każdy dodatek doskonale komponuje się z kremem, tworząc wyjątkowe danie. Zupa pomidorowa znika z talerzy błyskawicznie.

Przepis na zupę pomidorową z papryką

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1,5 kg dużych pomidorów malinowych

  • 1 kg papryki czerwonej

  • 2 czerwone cebule

  • po łyżeczce ziół prowansalskich, oregano i rozmarynu

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować zupę pomidorową z papryką?

Wszystkie warzywa pokrój na większe kawałki, następnie wyłóż je na posmarowaną oliwą blachę, oprósz ziołami prowansalskimi, oregano i rozmarynem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez godzinę.

Warzywa z sokiem zblenduj na głądką masę, dodając stopniowo wodę, aby powstał gęsty krem. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.