Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa szczawiowa krem z jajkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.11.2021 01:00

Zupa szczawiowa krem z jajkiem

Zupa szczawiowa krem z jajkiem
canva/Максим Крысанов

Zupa szczawiowa w formie kremu z jajkiem to pomysł na świeży, wiosenny obiad dla całej rodziny. Szczaw podgotowany z wywarem z warzyw ma doskonały, wyraźny smak i aromat. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę szczawiową krem z jajkiem.

Szczaw jest bardzo zdrową rośliną, bogatą w witaminy z gruby B, witaminę C, A i E, wspiera więc pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć, wzmacnia odporność oraz skórę, włosy i paznokcie. Szczaw to również bogactwo przeciwutleniaczy, opóźniających procesy starzenia oraz zapobiegających powstawaniu komórek nowotworowych.

Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, szczawiu nie należy spożywać codziennie, ponieważ zawiera szczawiany, które w nadmiarze mogą wywołać wiele poważnych chorób, w tym uszkodzenie nerek. Raz na jakiś czas spokojnie możemy sobie pozwolić na doskonałą i świeżą zupę szczawiową, która uzupełni niedobory niezbędnych witamin.

Zupa szczawiowa ma doskonały, wyraźny smak i aromat. Szczaw nadaje daniu ostrości, a warzywa podsmażone na maśle, następnie gotowane, tworzą genialny bulion. Zupę krem szczawiową podawaj z jajkiem, możesz dodać również koperek, chrzan, śmietanę.

Ze szczawiu przygotujesz również pyszny barszcz, czyli prawdziwą bombę witaminową dla całej rodziny. Tu poznasz przepis na doskonały barszczyk ze szczawiu.

Przepis na zupę szczawiową krem z jajkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g szczawiu

  • 3 ziemniaki

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula czerwona

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • 4 jajka

Jak ugotować zupę krem szczawiową z jajkiem?

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Do garnka wlej 500 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, w tym czasie ugotuj jajka na twardo. Do wywaru dodaj szczaw, wymieszaj i gotuj przez kilka minut, następnie zupę zblenduj na gładki krem, w razie potrzeby dolewając wodę, aby go rozrzedzić. Dopraw solą, pieprzem i podawaj z jajkiem.

Smacznego.

Tagi: Zupa Danie