Zwykła jajecznica może się schować. Turecki patent jest idealny na śniadanie, obiad i kolację
Zapomnij o klasycznej jajecznicy. Poniższy przepis jest od niej 100 razy lepszy. Wypróbuj jajecznicę po turecku z dodatkiem chrupiących warzyw. Jej przyrządzenie jest banalnie proste i bardzo szybkie.
Jajecznica po turecku to śniadaniowy hit
Jajka to idealny produkt na śniadanie. Dzięki nim na długie godziny pozostajemy syci. Można podawać je na rozmaite sposoby. Naszym zdaniem najlepszy z nich to jajecznica po turecku.
Jajecznica po turecku na pierwszy rzut okaz nie różni się wiele od tej, którą znamy w Polsce. Zwraca w niej jednak uwagę ogromna zawartość warzyw. Ponadto jajka są duszone z dodatkami, a nie smażone przy otwartej patelni. Dzięki temu potrawa wręcz rozpływa się w ustach.
Zawsze chowałam czosnek lodówki. Gdy moja mama to zobaczyła, złapała się za głowę. Od razu mnie oświeciłaTego potrzebujesz do zrobienia jajecznicy po turecku
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 1 pomidor
- ½ papryki czerwonej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Jajecznica po turecku krok po kroku
Przygotuj warzywa do jajecznicy po turecku. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory oraz paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Na tłuszczu zeszklij cebulę. Następnie dodaj do niej paprykę, a kiedy nieco zmięknie, także pomidory. Warzywa rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do podsmażonych warzyw wbij jajka i rozkłóć je za pomocą drewnianej łyżki. Jajecznicę po turecku przykryj i duś przez ok. 2 minut. Następnie wyłącz palnik i odczekaj jeszcze 1 minutę. Po upływie tego czasu pyszne śniadanie gotowe jest do podania. Ten patent na jajecznicę prosto z restauracji powala na kolana. Eleganckie śniadanie z dodatkiem jajek zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.