Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nowa, zachwycająca odsłona kultowej fasolki szparagowej. Wymarzony dodatek do dań

Nowa, zachwycająca odsłona kultowej fasolki szparagowej. Wymarzony dodatek do dań

Nowa, zachwycająca odsłona kultowej fasolki szparagowej
canva/Wellmony

Fasolka szparagowa jest smacznym warzywem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Jeśli znudziła wam się klasyka, czyli podawane z podsmażoną bułką kawałki żółtej fasolki, koniecznie wypróbujcie nasz sposób na obiadowy dodatek z cebulką. Zachwyci was głębokim, wyrazistym i nieco słodkim smakiem. Spodoba się całej rodzinie.

Fasolkę szparagowa można podać samodzielnie, okraszając warzywo bułka tartą podsmażoną na maśle. Dobrze smakuje w zupach i gulaszach warzywnych oraz jako dodatek obiadowy z czosnkiem czy serem oraz boczkiem. Tym razem proponujemy, by przygotować ją z aromatyczną cebulką. Też będzie pysznie.

Przepis na wyśmienitą fasolką szparagową z cebulą

Składniki:

  • 750 g fasolki szparagowej

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końce. Warzywo kroimy na mniejsze kawałki, a następnie gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, a następnie przenosimy do dużej miski.

Łączymy fasolkę z obraną i posiekaną cebulą. Dodajemy cukier, ocet, oliwę z oliwek oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie mieszamy. Studzimy, a następnie przykrywamy naczynie i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły.

Podajemy z ulubionym kotletem - np. z wyrazistym mielonym z czosnkiem - oraz z młodymi ziemniakami z wody oprószonymi świeżym koperkiem. Smacznego.

Wskazówka: cukier możecie zastąpić dowolnym innym słodzikiem. Jeśli nie sięgniecie po miód, dodatek pozostanie wegański.

Fasolka szparagowa doskonale smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą
Fasolka szparagowa doskonale smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tapenda