Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce 2 wyraziste dodatki. Surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji

Zetrzyj na tarce 2 wyraziste dodatki. Surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji

Surówka colesław lepsza niż z restauracji
canva/Olga Kriger/petrovval

Surówka colesław zyska na smaku, jeśli dodacie do niej imbiru i czosnku. Dwa pełne charakteru świeże warzywa sprawią, że rarytas będzie wyrazisty i o niebo lepszy niż w niejednej restauracji. Musicie spróbować.

Znana wielu smakoszom kombinacja białej kapusty, marchewki i jabłka, czyli surówka colesław nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej trochę czosnku i imbiru, by nabrała nowego charakteru. Z pewnością przypadnie do gustu amatorom nieco pikantniejszych smakołyków.

Przepis na wyrazistą surówkę colesław

Składniki:

  • 400 g białej kapusty

  • 1 niezbyt duża marchewka

  • 1 słodkie jabłko

  • biała część niewielkiego pora (można pominąć)

  • 3 cm kawałek świeżego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 80 g majonezu, np. wegańskiego

  • 2-3 łyżeczki cukru

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • sezam do posypania (opcjonalnie)

  • posiekana natka pietruszki lub kolendra

Jak zrobić znakomitą surówkę colesław? Dodajcie czosnku i imbiru

Kapustę oczyszczamy. Szatkujemy starannie i przenosimy do dużej miski. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem, a oba rozdrobnione składniki wrzucamy do miski.

Jeśli używamy pora, płuczemy go i kroimy w talarki. Możemy przelać warzywo wrzątkiem, by nie było zbyt ostre. W szklance lub niewielkiej misce mieszamy majonez oraz obrane i starte na tarce o drobnych oczkach czosnek i imbir.

Dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie doprawiamy sos solą i pieprzem. Łączymy go z warzywami w misce. Surówkę colesław podajemy posypaną zieleniną i sezamem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite warzywne dodatki do obiadu. Szczególnie polecamy surówkę colesław z czerwoną kapustą. Spróbujcie też koniecznie rarytasu z selera — jest słodki i chrupiący.

Surówka colesław jest pyszna
canva/karinsasaki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: