Smakosze.pl
Świąteczny stół wigilijny

3 najczęstsze błędy w kuchni, które mogą zniszczyć święta

5 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Święta Bożego Narodzenia są bez wątpienia jednym z najszczęśliwszych dni w roku, jednak ilość pracy może przytłoczyć niejedną osobę. W natłoku zadań łatwo popełnić banalne błędy, które mogą skutkować ogromną katastrofą i nieudanymi świętami. Podstawą jest zdecydowanie opracowanie planu działania. Dzisiaj zdradzamy czego unikać, aby święta były pełnym sukcesem.

Boże Narodzenie dla wielu osób jest wbrew pozorom stresującym okresem, kiedy należy pogodzić ze sobą napięty zawodowy grafik z przygotowaniami w domu. Niektórzy są wtedy tak zajęci, że choć wspólna wigilijna kolacja jest wytchnieniem, tak większość grudnia to nieustanny wysiłek.

Będąc zmęczonym łatwo o drobne wpadki, które zazwyczaj szybko się naprawia. Bywa jednak i tak, że przez nieuwagę czy chęć oszczędzenia paru godzin, całe świąteczne potrawy muszą wylądować w koszu na śmieci. Właśnie dlatego tak istotny jest plan, który ułatwia rozłożyć w czasie gotowanie dań.

Na święta rozplanuj zadania

W tym roku wypadło, że wigilia rodzinna odbywa się u ciebie? Nie zostawiaj przygotowań na ostatnią chwilę, ponieważ bardzo trudno będzie połączyć przyrządzanie wszystkich dań w kilka dni poprzedzających Boże Narodzenie. Część z nich można z powodzeniem zrobić nawet kilka tygodni wcześniej i podać je bezpośrednio w czasie biesiady.

Bigos, łazanki, uszka, pierogi i krokiety zrób już teraz i zamroź je w zamrażalniku. Niska temperatura zakonserwuje jedzenie i zapobiegnie jego zepsuciu. Kiszonki, zakwasy i marynowane przystawki także można wykonać wcześniej. Ciasta, sałatki i mięsa zostaw na dzień przed świętami, dzięki czemu będą świeże. Wyjątkiem jest oczywiście piernik staropolski, który nastawić do dojrzewania można kilkadziesiąt dni wcześniej.

Nie kupuj gotowej kiszonej kapusty

Kiszenie produktów samodzielnie zawsze jest lepszym wyjściem, niż kupowanie ich w sklepie. To samo dotyczy kiszonej kapusty - producenci często dolewają do niej octu, aby przyspieszyć proces i zwiększyć jej trwałość.

Dodatkowo na rynku ciężko o kiszoną kapustę bez marchewki, a wiele przepisów właśnie takiej wymaga. Robiąc ją w domu, dokładnie wiesz co się w niej znajduje, a także łatwiej dostosowuje się jej smak. Można w końcu wrzucić do niej ulubione przyprawy, aby nadać jej taki smak, jaki się chce.

Kremowa jajecznica

Aksamitna i wilgotna jajecznica z dodatkiem majonezu

CZYTAJ DALEJ

Produkty rozmrażaj w lodówce

Zasada ta tyczy się szczególnie mięs, zarówno z ryb, jak i innych zwierząt. Gotowanie nierozmrożonych kawałków mięsa nie tylko zajmuje znacznie więcej czasu i energii, lecz niesie ze sobą również ryzyko niedogotowania.

Na dzień przed smażeniem czy pieczeniem mięsa przenieś je z zamrażalnika do lodówki. Rozmrażanie zachodzić będzie wtedy powoli i bez ryzyka zepsucia czy namnożenia patogenów. Przed gotowaniem wyłóż produkty na kuchenny blat - uzyskanie przez nich temperatury pokojowej ułatwi równomierne rozchodzenie się temperatury podczas obróbki cieplnej.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zaskakującą sałatkę jarzynową według Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia prosty przepis na soczysty i mięciutki pieczony schab.

Zapiekanka makaronowa

Źródło: canva/Azurita, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >