Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 3 najczęstsze błędy w kuchni, które mogą zniszczyć święta
Adam Moskal
Adam Moskal 05.12.2021 01:00

3 najczęstsze błędy w kuchni, które mogą zniszczyć święta

Świąteczny stół wigilijny

Święta Bożego Narodzenia są bez wątpienia jednym z najszczęśliwszych dni w roku, jednak ilość pracy może przytłoczyć niejedną osobę. W natłoku zadań łatwo popełnić banalne błędy, które mogą skutkować ogromną katastrofą i nieudanymi świętami. Podstawą jest zdecydowanie opracowanie planu działania. Dzisiaj zdradzamy czego unikać, aby święta były pełnym sukcesem.

Boże Narodzenie dla wielu osób jest wbrew pozorom stresującym okresem, kiedy należy pogodzić ze sobą napięty zawodowy grafik z przygotowaniami w domu. Niektórzy są wtedy tak zajęci, że choć wspólna wigilijna kolacja jest wytchnieniem, tak większość grudnia to nieustanny wysiłek.

Będąc zmęczonym łatwo o drobne wpadki, które zazwyczaj szybko się naprawia. Bywa jednak i tak, że przez nieuwagę czy chęć oszczędzenia paru godzin, całe świąteczne potrawy muszą wylądować w koszu na śmieci. Właśnie dlatego tak istotny jest plan, który ułatwia rozłożyć w czasie gotowanie dań.

Na święta rozplanuj zadania

W tym roku wypadło, że wigilia rodzinna odbywa się u ciebie? Nie zostawiaj przygotowań na ostatnią chwilę, ponieważ bardzo trudno będzie połączyć przyrządzanie wszystkich dań w kilka dni poprzedzających Boże Narodzenie. Część z nich można z powodzeniem zrobić nawet kilka tygodni wcześniej i podać je bezpośrednio w czasie biesiady.

Bigos, łazanki, uszka, pierogi i krokiety zrób już teraz i zamroź je w zamrażalniku. Niska temperatura zakonserwuje jedzenie i zapobiegnie jego zepsuciu. Kiszonki, zakwasy i marynowane przystawki także można wykonać wcześniej. Ciasta, sałatki i mięsa zostaw na dzień przed świętami, dzięki czemu będą świeże. Wyjątkiem jest oczywiście piernik staropolski, który nastawić do dojrzewania można kilkadziesiąt dni wcześniej.

Nie kupuj gotowej kiszonej kapusty

Kiszenie produktów samodzielnie zawsze jest lepszym wyjściem, niż kupowanie ich w sklepie. To samo dotyczy kiszonej kapusty - producenci często dolewają do niej octu, aby przyspieszyć proces i zwiększyć jej trwałość.

Dodatkowo na rynku ciężko o kiszoną kapustę bez marchewki, a wiele przepisów właśnie takiej wymaga. Robiąc ją w domu, dokładnie wiesz co się w niej znajduje, a także łatwiej dostosowuje się jej smak. Można w końcu wrzucić do niej ulubione przyprawy, aby nadać jej taki smak, jaki się chce.

Produkty rozmrażaj w lodówce

Zasada ta tyczy się szczególnie mięs, zarówno z ryb, jak i innych zwierząt. Gotowanie nierozmrożonych kawałków mięsa nie tylko zajmuje znacznie więcej czasu i energii, lecz niesie ze sobą również ryzyko niedogotowania.

Na dzień przed smażeniem czy pieczeniem mięsa przenieś je z zamrażalnika do lodówki. Rozmrażanie zachodzić będzie wtedy powoli i bez ryzyka zepsucia czy namnożenia patogenów. Przed gotowaniem wyłóż produkty na kuchenny blat - uzyskanie przez nich temperatury pokojowej ułatwi równomierne rozchodzenie się temperatury podczas obróbki cieplnej.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zaskakującą sałatkę jarzynową według Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia prosty przepis na soczysty i mięciutki pieczony schab.

Zapiekanka makaronowa

Źródło: canva/Azurita, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba Mięso Danie