Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść

Śliżyki ciasteczka wigilijne
shutterstock/Jonas Vegele

Ciasteczka wigilijne nie muszą być korzenne. W niektórych polskich domach zamiast pierniczków pojawiają się śliżyki. Wileński przysmak jest prosty w przygotowaniu i nie można się od niego oderwać. Musicie spróbować.
 

Nieznane ciasteczka wigilijne zachwycą smakiem

Nie we wszystkich domach na święta piecze się pierniczki. Jedna z moich znajomych żywo się zdziwiła, gdy powiedziałam jej, że nigdy wcześniej nie słyszałam o śliżykach. Na szczęście zdradziła mi co to takiego.

Śliżyki zawsze osładzały jej święta i zdecydowała się przekazać mi recepturę na ten przysmak. Pochodzi z okolic Wilna i w jej domu przechodziła z pokolenia na pokolenie od długiego czasu. Jest prosta, więc i wam ją pokażę. Czytacie dalej artykułu — zawiera niezbędne szczegóły.

Mieszanie masy na ciasteczka wigilijne.jpg
YT/Vita Life Vlogs
Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis

Przepis na pyszne śliżyki

Śliżyki to nic innego jak smakowite ciasteczka z dodatkiem maku. Znane głównie w domach o kresowym rodowodzie świąteczne słodycze warte są przetestowania. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, z naszym przepisem możecie bez trudu je wykonać.

Składniki:

  • 10 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 50 g maku
  • szczypta soli

Z kilku składników sprawnie przygotujecie pochodzący z Wileńszczyzny rarytas. Dokładne instrukcje dotyczące zarówno przygotowania masy, jak i jej pieczenia znajdziecie w zamieszczonej poniższej instrukcji. 

Krojenie ciasta na śliżyki.jpg
YT/Vita Life Vlogs

Jak zrobić śliżyki? Przepis jest banalny

Zaczynam od przesiania mąki do dużej miski. Mleko podgrzewam do temperatury 35 stopni Celsjusza. Wsypuję do niego drożdże, sól i cukier. Wlewam olej i mieszam starannie. Wsypuję mniej niż połowę mąki i łączę starannie.

Wyrabiam ciasto i pozostawiam je, by wyrosło. Wtedy dodaję pozostałą mąkę oraz mak. Ponownie zagniatam masę, a gdy już przestanie przylegać do dłoni, odstawiam do ciepłego miejsca na 1,5 godziny.

Po tym czasie znów wyrabiam, by usunąć nadmiar powietrza z masy. Zawijam ciasto w wałek i kroję je na małe kawałki. Piekę je ułożone na płaskiej blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 10 minut. 

Pieczenie wigilijnych ciasteczek śliżyków.jpg
YT/Vita Life Vlogs

Gotowe ciasteczka wigilijne zostawiam do ostygnięcia. Przechowuję słodycz w lnianym woreczku lub plastikowym pojemniku. Nie trwa to jednak z byt długo, bo wszystkim smakuje.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na wigilijne ciasteczka. Sprawdźcie jak zrobić miękkie pierniczki. Być może skusi was też pomysł pyszne ciasteczka witraże, które zachwycą was wyglądem.

Śliżyki są pysznymi ciasteczkami wigilijnymi.jpg
YT/Vita Life Vlogs

Źródło: YT/Vita Life Vlogs