A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Ciasteczka wigilijne nie muszą być korzenne. W niektórych polskich domach zamiast pierniczków pojawiają się śliżyki. Wileński przysmak jest prosty w przygotowaniu i nie można się od niego oderwać. Musicie spróbować.
Nieznane ciasteczka wigilijne zachwycą smakiem
Nie we wszystkich domach na święta piecze się pierniczki. Jedna z moich znajomych żywo się zdziwiła, gdy powiedziałam jej, że nigdy wcześniej nie słyszałam o śliżykach. Na szczęście zdradziła mi co to takiego.
Śliżyki zawsze osładzały jej święta i zdecydowała się przekazać mi recepturę na ten przysmak. Pochodzi z okolic Wilna i w jej domu przechodziła z pokolenia na pokolenie od długiego czasu. Jest prosta, więc i wam ją pokażę. Czytacie dalej artykułu — zawiera niezbędne szczegóły.
Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepisPrzepis na pyszne śliżyki
Śliżyki to nic innego jak smakowite ciasteczka z dodatkiem maku. Znane głównie w domach o kresowym rodowodzie świąteczne słodycze warte są przetestowania. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, z naszym przepisem możecie bez trudu je wykonać.
Składniki:
- 10 g drożdży instant
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 20 ml oleju rzepakowego
- 50 g maku
- szczypta soli
Z kilku składników sprawnie przygotujecie pochodzący z Wileńszczyzny rarytas. Dokładne instrukcje dotyczące zarówno przygotowania masy, jak i jej pieczenia znajdziecie w zamieszczonej poniższej instrukcji.
Jak zrobić śliżyki? Przepis jest banalny
Zaczynam od przesiania mąki do dużej miski. Mleko podgrzewam do temperatury 35 stopni Celsjusza. Wsypuję do niego drożdże, sól i cukier. Wlewam olej i mieszam starannie. Wsypuję mniej niż połowę mąki i łączę starannie.
Wyrabiam ciasto i pozostawiam je, by wyrosło. Wtedy dodaję pozostałą mąkę oraz mak. Ponownie zagniatam masę, a gdy już przestanie przylegać do dłoni, odstawiam do ciepłego miejsca na 1,5 godziny.
Po tym czasie znów wyrabiam, by usunąć nadmiar powietrza z masy. Zawijam ciasto w wałek i kroję je na małe kawałki. Piekę je ułożone na płaskiej blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 10 minut.
Gotowe ciasteczka wigilijne zostawiam do ostygnięcia. Przechowuję słodycz w lnianym woreczku lub plastikowym pojemniku. Nie trwa to jednak z byt długo, bo wszystkim smakuje.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na wigilijne ciasteczka. Sprawdźcie jak zrobić miękkie pierniczki. Być może skusi was też pomysł pyszne ciasteczka witraże, które zachwycą was wyglądem.
Źródło: YT/Vita Life Vlogs