Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane
Andrzej Grabowski podzielił się swoim przepisem na bigos staropolski. Sekretem smaku jest duża ilość mięsa, kapusty i aromatycznych dodatków. Aktor podpowiada, że bigos jest najlepszy na drugi i trzeci dzień po ugotowaniu.
Andrzej Grabowski bardzo lubi gotować. Niedawno zdradził przepis na jedno z jego ulubionych dań, czyli bigos staropolski z grzybami i suszonymi śliwkami. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca niepowtarzalnym smakiem.
Do przygotowania bigosu potrzebujemy sporej ilości mięsa: kiełbasy, boczku wędzonego i wędlin. Aktor radzi, aby danie gotować z białej i kiszonej kapusty w proporcji 1:1. Do bigosu dodajemy również marchewkę, korzeń pietruszki i jabłka.
Doskonały smak uzyskamy dzięki aromatycznym przyprawom i dodatkom, jak suszone śliwki, suszone grzyby, jałowiec, gorczyca i czerwone wino. Wino dolewamy pod sam koniec gotowania i dusimy bigos około 40 minut, dopiero później doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2 dni. Wtedy bigos jest najsmaczniejszy.
Bigos według Andrzeja Grabowskiego
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
1 kg kapusty białej
1 kg kiełbasy
500 g wędlin
500 g wędzonego boczku
garść suszonych grzybów
12 suszonych śliwek
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
duża cebula
2 jabłka
2 pomidory
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren gorczycy
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
250 ml czerwonego wina wytrawnego
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Bigos staropolski. Przepis krok po kroku
Grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Następnego dnia poszatkuj kapustę białą i kiszoną i przełóż do dużego garnka. Następnie wlej 6 szklanek wody, zalewę z kiszonej kapusty. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj przez pół godziny.
W tym czasie zetrzyj na tarce jabłka, pietruszkę i marchewkę. Pokrój suszone śliwki. Przygotowane składniki dodaj do garnka, gdy kapusta zmięknie. Dodaj również ziarna jałowca, gorczycy, wymieszaj i gotuj. Na rozgrzanym oleju przyrumień pokrojony boczek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się przyrumieni.
Dodaj pokrojone kiełbasy i wędliny i podsmaż na rumiano. Mięso dodaj do garnka z kapustą. Wlej wino, dodaj pokrojone drobno pomidory. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 40 minut. Bigos dopraw solą, pieprzem, smacznego.
Na obiad przygotuj również karkówkę pieczoną na kiszonej kapuście oraz soczystą golonkę. Dania posmakują każdemu miłośnikowi mięsnych potraw.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki
Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama