Odkąd Włoszka nauczyła mnie tej pizzy, co kilka dni robię ją w domu. Pizzerie mogą się schować
Sekret dobrej pizzy kryje się, oczywiście, w przepisie na ciasto. Tych jest jednak tak wiele, że nie wiadomo, któremu zaufać. Warto spróbować tego, który tu prezentujemy – na bazie świeżych drożdży i odpowiedniej mąki.
Domowa pizza jak z pizzerii
Jest w Warszawie restauracja z pizzą nazwana zachęcająco Mąka i Woda. Gdybyż to jednak było takie proste! Ciasto na pizzę to, stety-niestety, nieco więcej, niż te dwa składniki. Zwłaszcza że pizza pizzy nierówna.
Dziś w naszych pizzeriach coraz popularniejsze stają się inspiracje klasyczną neapolitańską pizzą, tak cienką, że podawaną właściwie na placku. Nasz przepis dedykujemy wszystkim tym, którzy tęsknią za tym ideałem.
Koniec zmagań z twardym masłem. Dzięki temu trikowi rozsmarujesz je zaraz po wyjęciu z lodówkiMiękka, dobrze przypieczona pizza
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette dolce. Warto rozejrzeć się, m.in. tam, za bardziej skomplikowanymi zestawami dodatków. Nasz przepis to tradycyjna i dobrze znana w Polsce pizza z pieczarkami.
Składniki
- 500 g mąki typu 00
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml oliwy
- 1 puszka sosu pomidorowego
- 2 opakowania startej mozzarelli
- 250 g pieczarek
- Sól
Pizza na puszystym cieście
Mąkę przesiewamy do miski. W kupce mąki robimy zagłębienie, dodajemy pokruszone drożdże i oliwę wysokiej jakości. Zalewamy odrobiną ciepłej wody i rozrabiamy w niej drożdże.
Po krótkiej chwili dolewamy więcej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy wody i wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Trudno podać dokładne proporcje, bo mąki różnią się od siebie.
Kiedy ciasto jest już kleiste, dolewamy do niego jeszcze odrobinę wody i rozpuszczamy w niej łyżeczkę soli. Tę wodę także mieszamy dokładnie z ciastem i wyrabiamy, aż powstanie zwarta i lekko sucha z wierzchu, kulka.
Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrosnąć przez ok. pół godziny. Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na cztery placki o wielkości blachy piekarnika. Dzielimy więc ciasto na cztery części i kolejno wałkujemy, podrzucając rozciągamy energicznie rękami i przekładamy na blachę.
Pizzę smarujemy sosem (można przygotować domowy z passaty pomidorowej, oregano, soli, pieprzu i cukru do smaku), posypujemy startą mozzarellą i układamy na nim pieczarki pokrojone w plasterki. Pizzę pieczemy krótko w maksymalnej możliwej temperaturze, aż ser będzie stopiony i przypieczony na złoto.
Wypróbuj też przepisy na lekkie ciasto z truskawkami i zapiekankę à la gołąbki.