Odkąd Włoszka nauczyła mnie tej pizzy, co kilka dni robię ją w domu. Pizzerie mogą się schować

Sekret dobrej pizzy kryje się, oczywiście, w przepisie na ciasto. Tych jest jednak tak wiele, że nie wiadomo, któremu zaufać. Warto spróbować tego, który tu prezentujemy – na bazie świeżych drożdży i odpowiedniej mąki.
Domowa pizza jak z pizzerii
Jest w Warszawie restauracja z pizzą nazwana zachęcająco Mąka i Woda. Gdybyż to jednak było takie proste! Ciasto na pizzę to, stety-niestety, nieco więcej, niż te dwa składniki. Zwłaszcza że pizza pizzy nierówna.
Dziś w naszych pizzeriach coraz popularniejsze stają się inspiracje klasyczną neapolitańską pizzą, tak cienką, że podawaną właściwie na placku. Nasz przepis dedykujemy wszystkim tym, którzy tęsknią za tym ideałem.

Miękka, dobrze przypieczona pizza
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette dolce. Warto rozejrzeć się, m.in. tam, za bardziej skomplikowanymi zestawami dodatków. Nasz przepis to tradycyjna i dobrze znana w Polsce pizza z pieczarkami.
Składniki
- 500 g mąki typu 00
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml oliwy
- 1 puszka sosu pomidorowego
- 2 opakowania startej mozzarelli
- 250 g pieczarek
- Sól
Pizza na puszystym cieście
Mąkę przesiewamy do miski. W kupce mąki robimy zagłębienie, dodajemy pokruszone drożdże i oliwę wysokiej jakości. Zalewamy odrobiną ciepłej wody i rozrabiamy w niej drożdże.
Po krótkiej chwili dolewamy więcej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy wody i wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Trudno podać dokładne proporcje, bo mąki różnią się od siebie.
Kiedy ciasto jest już kleiste, dolewamy do niego jeszcze odrobinę wody i rozpuszczamy w niej łyżeczkę soli. Tę wodę także mieszamy dokładnie z ciastem i wyrabiamy, aż powstanie zwarta i lekko sucha z wierzchu, kulka.
Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrosnąć przez ok. pół godziny. Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na cztery placki o wielkości blachy piekarnika. Dzielimy więc ciasto na cztery części i kolejno wałkujemy, podrzucając rozciągamy energicznie rękami i przekładamy na blachę.
Pizzę smarujemy sosem (można przygotować domowy z passaty pomidorowej, oregano, soli, pieprzu i cukru do smaku), posypujemy startą mozzarellą i układamy na nim pieczarki pokrojone w plasterki. Pizzę pieczemy krótko w maksymalnej możliwej temperaturze, aż ser będzie stopiony i przypieczony na złoto.
Wypróbuj też przepisy na lekkie ciasto z truskawkami i zapiekankę à la gołąbki.






































