Smakosze.pl Przepisy Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
canva/PeteerS

Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy

4 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety schabowe doskonale smakują w tygodniu i w weekend. Soczyste mięso, chrupiąca panierka i smaczne dodatki sprawiają, że temu daniu trudno się oprzeć. Janka zdradziła nam sekret na jeszcze lepsze kotlety — zawsze doprawia je suszonym majerankiem. Są smaczniejsze, pachnące i lżejsze dla żołądka.

Kotlety schabowe z przepisu Janki dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczy jedynie łyżeczka suszonego majeranku, aby znacznie podbić smak mięsa. Do smażenia schabowych Janka wykorzystuje zawsze domowy smalec, dzięki któremu kotlety są przepyszne i doskonale wysmażone.

Sekretem soczystego i delikatnego mięsa jest odpowiednia panierka. Kotlety schabowe panierujemy zawsze najpierw w mące pszennej, a dopiero później w jajku i bułce tartej. Jeśli nie dodamy mąki, panierka może odkleić się od mięsa, a sam schab będzie wysuszony i dość twardy.

Do przygotowania kotletów schabowych wykorzystajmy świeże mięso najwyższej jakości. Jak poznać w sklepie świeży schab? Będzie miał ładny, różowy kolor. Wybierajmy mięso, które ma również przerosty. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, nie pozbywajmy się go.

Przepis Janki na najsmaczniejsze kotlety schabowe z dodatkiem majeranku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 2 jajka

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • sól, pieprz

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • smalec do smażenia

Jak zrobić soczyste kolety schabowe z majerankiem?

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, następnie oprósz je z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem i odstaw na 10-15 minut. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajkach, bułce tartej.

Schabowe smaż na rozgrzanym smalcu po kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru panierki i podaj z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam puree ziemniaczane i młodą kapustę zasmażaną , smacznego.

Kotlety schabowe
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy