Aromatyczny schab gotowany w plastrach
Schab gotowany w plastrach w sosie własnym to doskonały pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso podsmażone, następnie długo gotowane na wolnym ogniu zyskuje doskonały smak i jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Poznaj przepis na aromatyczny schab gotowany w plastrach.
Schab gotowany w plastrach jest alternatywą dla klasycznych kotletów smażonych na patelni. Mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Długie gotowanie schabu w bulionie uwalnia jego smak, dzięki czemu danie jest bardzo mięsne i aromatyczne. Kawałki mięsa musisz jednak podsmażyć, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
Schab gotowany w plastrach przygotowuję z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i surówką lub buraczkami w chrzanie. Doskonałym dodatkiem są również kiszone ogórki, które świetnie komponują się z mięsem i ciemnym sosem. Pamiętaj, aby przed dodaniem mąki do wywaru, zahartować ją w zimnej wodzie, dzięki czemu unikniesz mącznych grudek pływających w sosie.
Przepis na aromatyczny schab gotowany w plastrach
Składniki na 5 porcji:
5 kawałków schabu bez kości
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
pół łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
kostka rosołowa warzywna
2 liście laurowe
2 łyżki mąki pszennej
pieprz, sól
łyżka oleju roślinnego
Jak przygotować aromatyczny schab gotowany w plastrach?
Mięso umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Na patelni podsmaż posiekany czosnek i cebulkę, następnie dodaj kawałki schabu i podsmaż z każdej strony. Całość przełóż do garnka, wlej 600-700 ml wody, dodaj kostkę rosołową, sos sojowy, liście laurowe i i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 90 minut.
Co jakiś czas sprawdź ilość wody, w razie potrzeby wlej odrobinę, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec gotowania mąkę wymieszaj z zimną wodą i delikatnie dolewaj do schabu. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego.