Aromatyczny sos cebulowy do mięsa
Sos cebulowy jest niezwykle aromatycznym, intensywnym sosem. Doskonale komponuje się z mięsem pieczonym, duszonym, smażonym, nadając mu mocnego smaku. Poznaj przepis na doskonały i aromatyczny sos cebulowy do mięsa.
Sos cebulowy jest jednym z bardziej aromatycznych i wyraźnych sosów. Sos cebulowy pasuje idealnie do wyraźnego mięsa czerwonego, czyli wieprzowiny i wołowiny, nadając mu głęboki smak i aromat. Do dania z sosem cebulowym przygotuj również tradycyjne ziemniaki i delikatną surówkę, a obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.
Sos cebulowy nie wymaga użycia mąki. Duszone na wolnym ogniu cebule zagęszczą bulion. Jeśli wolisz mniej intensywny sos, pod koniec gotowania dodaj dwie łyżki śmietany 18%, aby go zabielić i odrobinę złagodzić smak.
Jeśli szukasz szybkiego sposobu na sos do mięsa-tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniam, jak przygotować sos z niczego, czyli na bazie wody i tłuszczu z pieczeni.
Przepis na aromatyczny sos cebulowy do mięsa
Składniki:
7 dużych cebuli
6 łyżek oliwy z oliwek
kostka rosołowa wołowa
sól, pieprz
250 ml wody
Jak przygotować aromatyczny sos cebulowy do mięsa?
Cebule obierz i pokrój w talarki, podsmaż na oliwie. Kostkę rosołową wymieszaj z wodą i wlej do garnka z cebulą. Duś pod przykryciem przez około 3 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy w garnku znajduje się odpowiednia ilość wody. W razie potrzeby dolej odrobinę. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.