Jak zrobić sos do mięsa z niczego?
Nie masz pomysłu lub produktów na sos do mięsa na obiad? Przygotuj prosty sos z niczego, czyli sos na bazie tłuszczu, który powstał z pieczenia mięsa. Jest niezwykle smaczny, a do jego przygotowania potrzebujesz składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak zrobić sos do mięsa z niczego.
Mięso podczas pieczenia zawsze puszcza łuszcz, który ma mocny smak mięsa i przypraw. Sos na bazie tłuszczu smakuje wybornie i doskonale komponuje się z całym daniem. Do przygotowania sosu potrzebujesz wyłącznie śmietany i mąki. Sos możesz dodatkowo doprawić oregano, ziołami prowansalskimi lub natką pietruszki.
Sos do mięsa z niczego to świetna alternatywa dla klasycznych sosów. Jeśli nie masz produktów lub pomysłu na konkretny sos, przygotuj go właśnie z tłuszczu mięsnego. Jeśli po upieczeniu mięsa tłuszczu jest bardzo mało, rozrób w 200 ml wody kostkę rosołową i dodaj do sosu, aby pokreślić jego smak.
Jeśli zastanawiasz się, jaki sos będzie pasował do konkretnego rodzaju mięsa-tu znajdziesz porady i przepisy, jak zrobić sosy do mięsa, doskonałe do wielu pysznych dań.
Przepis na sos do mięsa z niczego
Składniki:
tłuszcz z mięsa
200 ml śmietany 18%
pieprz
szczypta ziół prowansalskich, oregano lub posiekanej natki pietruszki
mąka pszenna do zagęszczenia
Jak przygotować sos do mięsa z niczego?
Zlej tłuszcz z mięsa do mniejszego ranka, dodaj śmietanę, pieprz, zioła i gotuj na wolnym ogniu. Mąkę rozrób z zimną wodą, następnie dolewaj do wywaru i mieszaj, aż powstanie aksamitny, gęsty sos.