Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić sos do mięsa z niczego?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.10.2021 02:00

Jak zrobić sos do mięsa z niczego?

Jak zrobić sos do mięsa z niczego?
canva/pixelshot

Nie masz pomysłu lub produktów na sos do mięsa na obiad? Przygotuj prosty sos z niczego, czyli sos na bazie tłuszczu, który powstał z pieczenia mięsa. Jest niezwykle smaczny, a do jego przygotowania potrzebujesz składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak zrobić sos do mięsa z niczego.

Mięso podczas pieczenia zawsze puszcza łuszcz, który ma mocny smak mięsa i przypraw. Sos na bazie tłuszczu smakuje wybornie i doskonale komponuje się z całym daniem. Do przygotowania sosu potrzebujesz wyłącznie śmietany i mąki. Sos możesz dodatkowo doprawić oregano, ziołami prowansalskimi lub natką pietruszki.

Sos do mięsa z niczego to świetna alternatywa dla klasycznych sosów. Jeśli nie masz produktów lub pomysłu na konkretny sos, przygotuj go właśnie z tłuszczu mięsnego. Jeśli po upieczeniu mięsa tłuszczu jest bardzo mało, rozrób w 200 ml wody kostkę rosołową i dodaj do sosu, aby pokreślić jego smak.

Jeśli zastanawiasz się, jaki sos będzie pasował do konkretnego rodzaju mięsa-tu znajdziesz porady i przepisy, jak zrobić sosy do mięsa, doskonałe do wielu pysznych dań.

Przepis na sos do mięsa z niczego

Składniki:

  • tłuszcz z mięsa

  • 200 ml śmietany 18%

  • pieprz

  • szczypta ziół prowansalskich, oregano lub posiekanej natki pietruszki

  • mąka pszenna do zagęszczenia

Jak przygotować sos do mięsa z niczego?

Zlej tłuszcz z mięsa do mniejszego ranka, dodaj śmietanę, pieprz, zioła i gotuj na wolnym ogniu. Mąkę rozrób z zimną wodą, następnie dolewaj do wywaru i mieszaj, aż powstanie aksamitny, gęsty sos.

Tagi: Sos Danie Mięso