Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi krupnik. 1 porada jest kluczowa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.03.2023 18:25

Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi krupnik. 1 porada jest kluczowa

Babcia Basia przygotowuje krupnik
Canva / Dar1930 ; screen z filmu na kanale YouTube Babcia Basia gotuje

Babcie są najlepszymi kucharkami na świecie. W garnkach potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Z takiego właśnie niepowtarzalnego przepisu babci możecie dziś przygotować znakomity krupnik. Aby zupa miała odpowiednią i apetyczną konsystencję należy koniecznie pamiętać o przepłukaniu kaszy przed dodaniem jej do garnka.

Sposób babci na najlepszy krupnik pod słońcem

Swój krupnik babcia Basia przygotowuje na wywarze z wieprzowej kostki schabowej. Do tego nie może zabraknąć oczywiście warzyw, przypraw i kaszy jęczmiennej. Przepis babci wymaga, aby rzeczona kasza przepłukana została przynajmniej 2-3 razy w zimnej wodzie. Pominięcie tego kroku sprawi, że zupa wyjdzie zbyt kleista i zwyczajnie niesmaczna.

Podczas produkcji kaszy jęczmiennej na powierzchni ziarenek zostaje osad z mąki. To właśnie tego chcemy się pozbyć podczas płukania. Dodatek mąki w niekontrolowany sposób zagęści całą potrawę. Koniecznie pamiętajcie o tej czynności, jeśli chcecie osiągnąć odpowiedni efekt.

Ruszyło we wszystkich Biedronkach. Tylko dziś olej za ułamek ceny

Czego potrzebujesz do wybitnego krupniku z przepisu babci?

Składniki:

  • kawałek kostki wieprzowej schabowej
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3 namoczone grzybki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 6 ziemniaków
  • sól, pieprz, ziele angielskie

Pyszny krupnik z przepisu babci krok po kroku

Kość wieprzową do krupniku włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ją przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu do powstałego wywaru dołóż obraną i umytą włoszczyznę. Dodaj także 3 namoczone grzybki wraz z płynem, w którym leżały.

Składniki na krupnik wstaw na gaz i gotuj przez pół godziny. W międzyczasie wypłucz kaszę do krupniku z przepisu babci. W tym celu wsyp ją do szklanki, kilkukrotnie zalej zimną wodą i odlej płyn. Dodaj ją do zupy i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.

Obierz ziemniaki do krupniku. Warzywa pokrój w niewielką kostkę. Dorzuć je do garnka, w zamian usuwając z niego ugotowaną kość wieprzową. Odłóż ją na bok, żeby nieco wystygła, a następnie obierz z kawałków mięsa.

Mięso wieprzowe dodaj do garnka z krupnikiem według przepisu babci. Całość zostaw na ogniu do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie, a smaki będą miały szansę się połączyć. Gotową zupę rozlej na talerze i podawaj. Przed zaserwowaniem możesz udekorować ja posiekaną pietruszką lub koperkiem. Wegetariański ekspresowy krupnik przygotujesz w mgnieniu oka. Klasyczny przepis wzbudza respekt u samego Karola Okrasy.

krupnik w garnku.png
Canva / Dar1930

Źródło: YouTube Babcia Basia gotuje