Babcia Basia robi najlepszą zupę nic. W PRL-u była kultowym deserem
Zupa nic jest klasycznym deserem z czasów PRL-u. Słodki przysmak zachwyca prostą, a z niezawodnym przepisem babci Basi przygotujecie go bez większego wysiłku. Musicie spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.
Przepis na zupę nic babci Basi
Smaczna zupa mleczna na słodko była popularna w czasach, gdy w sklepach oferta smakołyków nie była tak bogata, jak dziś. Nie oznacza to jednak, że trzeba o niej zapomnieć Wręcz przeciwnie — warto przynajmniej spróbować, by przekonać się, czy nam posmakuje.
Składniki:
- 1 litr mleka
- 3 duże jaja
- 30 g cukru
- pól laski wanilii
- szczypta soli
Jak zrobić smaczną zupę nic? Babcia Basia ma świetny przepis
Mleko zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy do niego rozciętą laskę wanilii. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Pod koniec dodajemy i 2 łyżki cukru.
Przyrządzony puch gotujemy na mleku, stopniowo wkładając go do płynu — łyżka po łyżce. Po chwili białkowe kawałki przenosimy na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, a następnie małymi strumieniami wlewamy gorące mleko. Jednocześnie staramy się je energicznie mieszać. Zahartowaną masę wlewamy do mleka. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jak podać zupę nic?
Zupa nic powinna być podana z przygotowanymi wcześniej białkowymi obłoczkami. Umieszczamy je w pucharkach i zalewamy chochla jeszcze ciepłego przysmaku z garnka.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na kultowe desery. Szczególnie polecamy patent na znakomity blok czekoladowy. Być może skusi was też proste ciasto z dodatkiem kakao, czyli zebra.
Źródło: YT/ Babcia Basia gotuje