Babcia Janina pokazała jak zrobić makaron. Michel Moran był pod wrażeniem jej domowej receptury
Babcia Janina w programie Masterchef Junior przygotowała ciasto na ravioli, czyli tradycyjne, włoskie pierożki. Ciasto na makaron jest niezwykle elastyczne, miękkie, a po ugotowaniu ravioli dosłownie rozpływa się w ustach. Jak zrobić makaron ravioli? Pani Janina jest jedną z finalistek czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Masterchef. W jednym z odcinków programu Matserchef Junior była również gościem specjalnym i pokazywała młodym uczestnikom, jak zrobić makaron ravioli. Michel Moran był pod wrażeniem jej domowej receptury.
Babcia Janina makaron przygotowuje z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli przygotowane według jej przepisu jest niezwykle delikatne, ponieważ ciasto jest doskonale wyrobione, miękkie i elastyczne. Jak zrobić makaron ravioli? Zapomnij o gotowym produkcie, najlepszy makaron zrobisz w domu.
Makaron ravioli przygotowywany jest z dowolnym farszem. Jednym z najbardziej popularnych jest szpinak z ricottą. Ravioli smakuje doskonale również z płynnym żółtkiem w środku, farszem grzybowym, szynką prosciutto. Każdy rodzaj farszu będzie smakował fenomenalnie, jeśli przygotujemy dobry makaron.
Przepis na ciasto na makaron ravioli, wychodzi za każdym razem
Składniki:
szklanka mąki
2 żółtka
2 łyżki oliwy
zimna woda
pół łyżeczki soli
Babcia Janina pokazała jak zrobić makaron ravioli, jest idealny
Przesianą mąkę z solą przesyp na stolnicę, zrób w niej wgłębienie. Żółtka wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek, następnie wlej na mąkę i zacznij zagniatać ciasto ręcznie.
Dolewaj wodę w takiej ilości, żeby ciasto było gładkie, elastyczne i miękkie. Gdy uzyskasz ciasto takiej konsystencji, podziel je na mniejsze kawałki i każdy z nich owiń folią spożywczą i odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło.
Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek, następnie przy pomocy radełka wykrawaj niewielkie kwadraty tej samej wielkości. Na jeden kwadracik ciasta wyłóż przygotowany farsz, przykryj drugim kwadratem.
Brzegi lekko zagnieć, żeby farsz nie wypłynął. Makaron ravioli wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 3- 4 minuty, do wypłynięcia.
Przygotuj również włoskie cannelloni z farszem z mięsa mielonego. Danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Po takim obiedzie nie może zabraknąć deseru- tu poznasz przepis na włoskie tiramisu, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Źródło: TVN Foodie na YouTube