Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia nauczyła mnie robić najlepszą paprykę konserwową. Ten dodatek działa cuda
Monika Dec
Monika Dec 16.08.2023 13:30

Babcia nauczyła mnie robić najlepszą paprykę konserwową. Ten dodatek działa cuda

papryka
canva/mholka

Od lat późnym latem marynuję paprykę. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza ona dodatkowi papryczki chilli. Idealnie podkręca ona jej smak, a co najważniejsze takiej nie dostanę w żadnym sklepie!

Najlepszy przepis na paprykę konserwową

Po sezonie na cukinię i ogórki, przychodzi czas na paprykę. Pomimo licznych poszukiwań, zawsze najchętniej sięgam po tę z przepisu babci. Jest wyrazista w smaku, doskonale pasuje do kanapek lub jako dodatek do deski serów. Jak ją zrobić? Poniżej dzielę się przepisem.

papryka po chorwacku

Królowa Życia poniżyła pracownika McDonalds. Sieć wydała stanowczy komunikat

Lista składników na paprykę konserwową

  • 3 papryki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku (po 1 na słoik)
  • 1 duża marchewka
  • papryczka chilli (po pół na słoik)
  • 1 i ½ łyżki oleju
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 2 łyżeczki gorczycy 
  • 2 liście laurowe

Lista składników na zalewę:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki soli

 

 

Jak przyrządzić paprykę konserwową? Krok po kroku

Umytą paprykę pokrój na cząstki i usuń z niej nasiona. Ułóż je w słoikach, do każdego doda: ząbek czosnku, plaster marchewki, połowę papryczki chilli i olej. Dodaj przyprawy i zacznij przygotowanie zalewy.

Zagotuj w garnku wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlej do każdego ze słoików aż do całkowitego przykrycia jej składników. Zapasteryzuj słoiki (o tym jak możesz to zrobić przeczytasz w tym artykule) i ciesz się wyjątkowym smakołykiem. 

 

Tagi: Papryka