Babcia nauczyła mnie robić najlepszą paprykę konserwową. Ten dodatek działa cuda
Od lat późnym latem marynuję paprykę. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza ona dodatkowi papryczki chilli. Idealnie podkręca ona jej smak, a co najważniejsze takiej nie dostanę w żadnym sklepie!
Najlepszy przepis na paprykę konserwową
Po sezonie na cukinię i ogórki, przychodzi czas na paprykę. Pomimo licznych poszukiwań, zawsze najchętniej sięgam po tę z przepisu babci. Jest wyrazista w smaku, doskonale pasuje do kanapek lub jako dodatek do deski serów. Jak ją zrobić? Poniżej dzielę się przepisem.
Królowa Życia poniżyła pracownika McDonalds. Sieć wydała stanowczy komunikatLista składników na paprykę konserwową
- 3 papryki
- 2 cebule
- ząbek czosnku (po 1 na słoik)
- 1 duża marchewka
- papryczka chilli (po pół na słoik)
- 1 i ½ łyżki oleju
- 4 ziarna ziela angielskiego
- czarny pieprz w ziarnach
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 liście laurowe
Lista składników na zalewę:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki soli
Jak przyrządzić paprykę konserwową? Krok po kroku
Umytą paprykę pokrój na cząstki i usuń z niej nasiona. Ułóż je w słoikach, do każdego doda: ząbek czosnku, plaster marchewki, połowę papryczki chilli i olej. Dodaj przyprawy i zacznij przygotowanie zalewy.
Zagotuj w garnku wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlej do każdego ze słoików aż do całkowitego przykrycia jej składników. Zapasteryzuj słoiki (o tym jak możesz to zrobić przeczytasz w tym artykule) i ciesz się wyjątkowym smakołykiem.